Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του ΥΠ.ΕΣ. για απονομή ιθαγένειας, θέματα ΟΤΑ και ισότητα φύλων (video)

38

[ad_1]

Αλλαγές στη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και ρυθμίσεις για τον Κλεισθένη προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα.
Αυξάνει σε 40% από 30% που ισχύει σήμερα το ποσοστό συμμετοχής γυναικών, στα ψηφοδέλτια για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Προβλέπεται η δημιουργία Ξενώνων Κακοποιημένων Γυναικών στην έδρα κάθε δήμου με επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό που θα παρέχει βοήθεια, ψυχολογική στήριξη και στέγη στις ίδιες και στα παιδιά τους. Παράλληλα δημιουργείται 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης SOS, το 15900, για τα θύματα βίας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροποποιεί τον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και μειώνει στα 550 ευρώ το παράβολο απόκτησής της από 700 που είναι σήμερα.
Επίσης καθορίζει τους όρους παροχής ιθαγένειας σε Ρομά με μακρύ ιστορικό παραμονής στην Ελλάδα και σε άτομα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εισήλθαν νόμιμα στην χώρα.
Στο τρίτο μέρος ρυθμίζει θέματα που αφορούν τους δήμους και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ άλλων επεκτείνονται οι εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο.
Την ίδια ώρα αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός συμβασιούχων που μπορεί να έχουν οι ΟΤΑ α’ και β’ και από 900 μπορεί να φτάσει τα 1400.
Επιπλέον, μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, προβλέπεται να είναι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις εκλογές του Μαΐου.

Πηγή: ΕΡΤ1Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]