[ad_1]
Με τα προβλήματα αποκατάστασης ακόμα άλυτα, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, έδωσαν τις καρδιές τους στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, που αν και βρέθηκε δίπλα στην ΑΕΚ που είχε σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος, κατάφερε να αγαπηθεί και κατά συνέπεια να ριζώσει και προσφέρει αθλητικούς καρπούς με αμείωτους ρυθμούς.
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας Χρήστο Σύλλα, που μας υποδέχτηκε στο γήπεδο της ομάδας.
-Να ξεκινήσουμε από το έτος ίδρυσης.
-Η ιστορία μας λέει ότι ξεκινήσαμε το 1929 – 1929, αλλά επίσημα το πρώτο καταστατικό κατατέθηκε το 1930 και έγινε και επίσημα σύλλογος.
το πρώτο γήπεδο-Το ότι έγινε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, ειδικά εκείνα τα χρόνια και ονομάστηκε και Ιωνικός, σημαίνει ότι τα πρώτα ιδρυτικά μέλη προέρχονταν από το Μικρασιατικό στοιχείο;
-Ακριβώς ήταν από τη Μικρά Ασία. Τα πρώτα τμήματα του Ιωνικού ΝΦ ήταν ποδηλασία και στίβο. Ακολούθως προστέθηκαν το βόλεϊ και το μπάσκετ και το 1975 – 1976 ιδρύθηκε και το χάντμπολ.
-Ποιοι είναι οι χώροι άθλησης;
-Το γήπεδο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι ιδιόκτητο του Ιωνικού και μας έχει παραχωρηθεί από την πολιτεία. Υπήρχε το ανοιχτό γήπεδο έξω. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε κλειστό γυμναστήριο, αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το τελειώσουμε και έγινε μία συμφωνία, μία δωρεά υπό όρους, με το ελληνικό κράτος και τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τον κ. Παπαναστασίου, με τον όρο ότι όσο υπάρχει ο Ιωνικός, θα έχει την αποκλειστική χρήση, θα το συντηρεί το κράτος και αν κάποτε σταματήσει να υπάρχει ο Ιωνικός, το γυμναστήριο θα έρθει στο κράτος. Όταν η ΓΓΑ πέρασε τα γήπεδα στους Δήμους, τις ίδιες υποχρεώσεις ανέλαβε και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Γι αυτό για να γίνει οποιαδήποτε εκδήλωση στο γυμναστήριο, πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο Ιωνικός. Όλες οι διοικήσεις του Ιωνικού και η σημερινή, πιστεύουμε στο καλό του αθλητισμού, έχουμε σαν αρχή να παραχωρούμε το γυμναστήριο σε εθνικές ομάδες, σε στρατιωτικά πρωταθλήματα, σε μπαράζ – τουρνουά ανόδου επαρχιακών ομάδων. Αποφεύγουμε να παραχωρούμε το γυμναστήριο σε ομάδες με οπαδούς.
γυναικεία ομάδα βόλεϊ-Άρα είχατε κάποια πικρή πείρα;
-Ναι, αν δείτε το γήπεδο έχει αρκετές ζημιές, από τέτοια πράγματα. Δεν έχουμε τίποτα με κανέναν, τους αγαπάμε όλους, αλλά υπερασπιζόμαστε και το γυμναστήριό μας.
-Πόσους ενεργούς αθλητές έχετε;
-Στις υποδομές που είναι τα τμήματα χάντμπολ, βόλεϊ, μπάσκετ και γυμναστική, ξεπερνάνε τα 500 παιδιά. Από εκεί και μετά είναι τα αγωνιστικά τμήματα παίδες, παμπαίδες, έφηβοι και μίνι, ενώ έχουμε και νεάνιδες,κορασίδες, παγκορασίδες. Και φυσικά είναι και οι πρώτες ομάδες, που ειδικά φέτος πρωταγωνιστούμε στο μπάσκετ, στο χάντμπολ, στο γυναικείο μπάσκετ και λιγότερο στο γυναικείο βόλεϊ Και τα τέσσερα τμήματά μας πηγαίνουν καλά.
Απ. Κόντος-Επαρκεί ο χώρος που έχετε για να στεγαστούν όλοι αυτοί οι αθλητές;
-Προσπαθούμε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, έχουμε και το έξω γήπεδο που μας δίνει λύσεις, ειδικά όταν το επιτρέπει ο καιρός, έχουμε δύο ανοιχτά γήπεδα, ένα βόλεϊ και ένα μπάσκετ. Από τις 2.30μμ που τελειώνουν τα σχολεία έως τις 11.30μμ στο γήπεδο υπάρχει συνέχεια κόσμος και το γήπεδο γεμίζει παιδιά.
-Για να έχετε τόσα παιδιά σημαίνει ότι σας εμπιστεύονται και οι γονείς, όχι μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά και στον παιδαγωγικό.
-Παίρνουμε συνεχώς συγχαρητήρια γι’ αυτό. Για παράδειγμα στην κοπή της πίτας μας είχαμε περίπου 500 άτομα. Ευχαρίστησα τους γονείς και τους ζήτησα να είναι ακόμα πιο πολύ κοντά μας. Αγαπάμε τα παιδιά και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, παλεύουμε γι’ αυτά τα παιδιά. Το κέρδος μας είναι να δούμε κάποιο παιδί να ανεβαίνει παραπάνω. Το ότι φέτος ο σύλλογος είχε την τεράστια επιτυχία, μία αθλήτρια του μπάσκετ να εισαχθεί πρώτη στο Πολυτεχνείο, αυτό είναι για μας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
-Πώς σας αντιμετωπίζουν άλλα σωματεία, με βάση τα χρόνια ιστορίας που κουβαλάει ο σύλλογος;
-Είμαστε με όλους αγαπημένοι, σε όλα τα πρωταθλήματα που αγωνιζόμαστε, υπάρχει η ευγενής άμιλλα μέσα στο γήπεδο, όλοι να κερδίσουν θέλουνε, αλλά δεν έχουμε προηγούμενα ούτε το παραμικρό πρόβλημα με κανένα σωματείο.
-Το ότι έχετε έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, περιοχή που χτυπάει η καρδιά της ΑΕΚ, σας έχει δημιουργήσει κάποιο προβληματισμό ως προς την προσέλευση των φιλάθλων, που συνήθως προτιμούν έναν μεγάλο σύλλογο;
-Είναι γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει περισσότερο κόσμο από εμάς, τη σεβόμαστε, την αγαπάμε και πιστεύω ότι το ίδιο κάνουν και αυτοί για μας. Ο καθένας με τον κόσμο του, με τη δουλειά του και με τα παιδιά του.
-Υπάρχουν στους στόχους της ομάδας σχέδια για ίδρυση άλλων τμημάτων σε άλλα αθλήματα τα επόμενα χρόνια;
-Όχι δεν έχουμε χώρους και χρόνο δεν χωράμε, έχουμε μάθει να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μας. Είμαστε πολύ – πολύ δύσκολοι στα τάξιμο και πολύ εύκολοι στο δόσιμο. Αυτό πιστεύω γίνεται κατανοητό από όλους.
Φωτο εποχής: αρχείο Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας
Συνέντευξη & σύγχρονες φωτο: Νάσος Μπράτσος
Μην χάσετε τo Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 στο sports.ert.gr: Μαζί μας ο πρόεδρος του Π.Ο.Κ. Έσπερος και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Θεόδωρος Φουστάνος
Ιωνικός ΝΦ-Ηλυσιακός: 81-65, 3 Φεβρουαρίου 2019Ιωνικός ΝΦ – Μαρούσι 67 – 74, 4 Νοεμβρίου 2012Ιωνικός ΝΦ-Ηράκλειο 73-77, 6 Φλεβάρη 2011Ιωνικός-Παπάδος Γέρας 78-66, 19 Δεκέμβρη 2010Ιωνικός ΝΦ-Πιερικός Αρχέλαος 60-57, 2012Ιωνικός ΝΦ-Φίλιππος Βέροιας 73-66, 2013Ιωνικός ΝΦ-ΠΑΣ Ίκαρος Ικαρίας 105-71, 16 Απρίλη 2011Ιωνικός ΝΦ-Ιωνικός Σάμου 3-0, 19 Γενάρη 2013
[ad_2]
Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο