Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2019 (video)

[ad_1]

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Σε σύνολο 350 βουλευτών, 348 ήταν οι παρόντες, 191 ψήφισαν καταψήφισαν, 158 υπερψήφισαν, ενώ ένας βουλευτής απείχε. Εναπόκειται πλέον στον πρωθυπουργό η κήρυξη πρόωρων εκλογών, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάϊο, μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές στις 14 Απριλίου διαψεύσθηκε προχθές, ωστόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, «αν ο προϋπολογισμός δεν ψηφιστεί».
Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων.Ο Σάντσεθ διαθέτει 84 βουλευτές και τη στήριξη των Unidos Podemos αλλά και των Βάσκων Εθνικιστών, χρειαζόταν όμως για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών και τις ψήφους των δυο καταλανικών κομμάτων, που διαθέτουν συνολικά 17 έδρες.
Τα κόμματα της Καταλονίας, για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό είχαν θέσει ως όρο να αναγνωριστεί στην Καταλονία το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πράγμα που η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν μπορούσε να δεχθεί, καθώς αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.
Ατυχής συγκυρία χαρακτηρίστηκε μάλιστα η δίκη 12 Καταλανών πολιτικών (9 εξ αυτών βρίσκονται προφυλακισμένοι πάνω από ένα χρόνο) με τις κατηγορίες της στάσης, της εξέγερσης, της ανυπακοή για όλα όσα συνέβησαν στην Καταλονία, το φθινόπωρο του 2017.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση:Δώρα Μακρή
Σχετική είδηση:Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ισπανία-Στις 14 Απριλίου η πιθανή ημερομηνία
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]