Ισπανία: Συνομιλίες ξεκινούν τα κόμματα, μέχρι τις 8 Ιουνίου η νέα κυβέρνηση (video)

[ad_1]

Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος πραγματοποιούν οι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος. Ο ηγέτης των Podemos Π. Ιγκλέσιας επέλεξε να αναβάλει για τις 6 Μαΐου τη σύνοδο των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Οι αγορές στην Ισπανία αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ηρεμία στο αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου. Μολονότι ο Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση θα απαιτηθεί να αναζητήσει συμμαχίες, οι αγορές διαπιστώνουν πως υπάρχει ένα γενικό επίπεδο πολιτικής σταθερότητας.

Σε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αναφέρεται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χτίσει γέφυρες προς τα κόμματα με τα οποία υπάρχει προγραμματική σύγκλιση.
Στο Λαϊκό Κόμμα προβληματισμός υπάρχει για την ρητορική που χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία ο επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Κασάδο, η οποία σύμφωνα με ορισμένους εγκατέλειψε το κέντρο και στράφηκε στα δεξιά. Ο Π. Κασάδο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της ήττας των εκλογών, ενώ αποκάλεσε το Vox «ακροδεξιό κόμμα», κάτι που σημαίνει πως η στρατηγική του Λαϊκού Κόμματος θα αλλάξει.
Στις 21 Μαΐου συγκροτείται σε σώμα η νέα Βουλή, τα κόμματα στο μεταξύ αποφασίζουν να μην προχωρήσουν σε εμβριθείς αναλύσεις προκειμένου να μην επηρεάσουν το προεκλογικό κλίμα των Ευρωεκλογών.
Τέσσερις μέρες μετά την συγκρότηση της Βουλής, το προεδρείο της θα επισκεφθεί τον Βασιλιά Φίλιππο και θα ζητήσει διερευνητική εντολή για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Π. Σάντσεθ ως τις 8 Ιουνίου, για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ο ηγέτης των Ποδέμος Π. Ιγκλέσιας, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Π. Σάντσεθ και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν και για τον προϋπολογισμό του 2018 με βάση μια κοινή κοινωνική ατζέντα.
Το σενάριο συνεργασίας των σοσιαλιστών και με τους κεντρώους Ciudadanos παύει να ισχύει μιας και ο ηγέτης των τελευταίων δήλωσε πως οι ψηφοφόροι οδήγησαν το κόμμα στην αντιπολίτευση και δεν θα υπάρξει συνεργασία με τους Σοσιαλιστές.
Ο Άλμπερτ Ριβέρα επικεφαλής των Ciudadanos, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα καταψηφίζει σημαντικά νομοσχέδια που θα αφορούν διεθνή ζητήματα ή ζητήματα τρομοκρατίας.
Όσον αφορά στο ακροδεξιό Vox το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην Βουλή, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Πρώτοι που τους συνεχάρησαν ήταν ο Ζ.Μ Λεπέν και ο Ιταλός γραμματέας της «Λέγκας του Βορρά», Μ. Σαλβίνι.
Οι αγορές στην Ισπανία αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ηρεμία στο αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη Ibex έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση.
Οι οικονομικές ελίτ δηλώνουν πως το επιδιωκόμενο θα πρέπει να είναι η «σταθερότητα και η μετριοπάθεια» και οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν την άποψη πως τις δύο τούτες προϋποθέσεις για την ισπανική οικονομία εξυπηρετεί καλύτερα ένα σύμφωνο μεταξύ Σοσιαλιστών και Ciudadanos.
Ωστόσο, άπαντες παραδέχονται πως η λύση τούτη είναι και η πιο δύσκολη: ιδίως μετά τον χθεσινό υπαινιγμό της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως οι Σοσιαλιστές θα επιδιώξουν κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας κοινοβουλευτικά ερείσματα ανά περίσταση, αλλά και μετά την αρνητική στάση των Ciudadanos, δια στόματος του στελέχους του Ινές Αριμάδας, που απέκλεισε συνεργασία με όσους συνεργάσθηκαν με τους «αυτονομιστές Βάσκους και Καταλανούς».
Ο ηγέτης των Podemos Π. Ιγκλέσιας επέλεξε να αναβάλει για τις 6 Μαΐου τη σύνοδο των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος, προκειμένου να εκτιμήσoυν την κατάσταση και να σχεδιάσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξη ενόψει του νέου πολιτικού πανοράματος και των επερχόμενων εκλογών για τους Δήμους, Περιφέρειες και την Ευρωβουλή. Ο Π. Ιγκλέσιας μετά το κλείσιμο της κάλπης είχε τονίσει πως κύρια γραμμή του κόμματος θα παραμείνει ο στόχος «να εργασθεί προς την κατεύθυνση μίας κυβέρνησης συνεργασίας» με τους Σοσιαλιστές του PSOE.
Ο Π. Ιγκλέσιας δεν βρίσκεται πλέον στην πλεονεκτική θέση του 2016, όταν είχε ξαναπροτείνει από θέση υπεροχής στον Σάντσεθ μία κυβερνητική συμμαχία προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Τότε, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόνο 400.000 ψήφοι, ενώ σήμερα είναι 3,5 εκατ. ψήφοι που χωρίζουν τα δύο κόμματα.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση των οικονομικών κύκλων της Καταλωνίας. Στην ανακοίνωση του κεντρικού οργάνου τους, του Foment de Treball, ο πρόεδρός του Τζουζέπ Σάντσεθ Λίμπρε ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση «να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ αυτής και των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων», με στόχο να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Δ. Μακρή
 

Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]