Ισπανία: Αύξηση κατώτατου μισθού με σενάρια πρόωρων εκλογών

[ad_1]

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέπτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 14 Απριλίου, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.
Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ψηφίζει την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό του 2019. 
Παρά την υποστήριξη των Podemos,  οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην Κάτω Βουλή  και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο.
Αύξηση κατώτατου μισθού
«Σε ένα μεγάλο οικονομικό πείραμα προχωρεί η Ισπανία» γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην αύξηση 22% που αποφάσισε η Μαδρίτη, εν μέσω έντονων συζητήσεων για το πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως γράφει το δημοσίευμα, εκτιμά πως η αύξηση θα δώσει ώθηση στις δαπάνες και τις προσλήψεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Η αντιπολίτευση ωστόσο και ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρηματιών λένε πως οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.
Το ποσοστό ανέργων είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη (στο 14,3% τον Δεκέμβριο), μετά της Ελλάδας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τον μήνα επηρεάζει άμεσα περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας ή περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενους. Και ο αντίκτυπος γίνεται ήδη αισθητός, αναγκάζοντας ορισμένες επιχειρήσεις να αντιδράσουν μετακυλίοντας το κόστος στους καταναλωτές, με τη μορφή αυξημένων τιμών.
Η Kεντρική Tράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 125.000 θέσεων εργασίας φέτος.
Σχετική είδηση:Ισπανία: Διαδήλωση κατά της πρότασης του πρωθυπουργού για διεξαγωγή συνομιλιών με την Καταλονία
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]