Ιρλανδία: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν “τρελό” μετά από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων

[ad_1]

Η Ιρλανδία δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία το οποίο θα ήταν ένα «τρελό αποτέλεσμα» έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.
«Δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία ώστε να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους Ιρλανδούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κόβενι στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. «Δεν θέλουμε να είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.»
«Οπωσδήποτε θέλουμε μια λύση εδώ και ναι, υπάρχει απογοήτευση στην Ιρλανδία. Έχουμε λιγότερες από 40 ημέρες προτού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει επίσημα την ΕΕ και εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι πραγματικά ζητάει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία αυτή».
Ο Κόβενι είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βρει τρόπους να βοηθήσει ώστε το βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως τα αιτήματα των βουλευτών πρέπει να είναι «λογικά».
«Θέλουμε να βρούμε τρόπους να παράσχουμε τις διασφαλίσεις και τις διευκρινίσεις που χρειάζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός ώστε να μπορέσει να πουλήσει τη συμφωνία στο Ουέστμινστερ. Αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας αποχώρησης», είπε.
«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι ουσιαστικά να απομακρύνουμε ή να αλλάξουμε την εγγύηση και την ασφάλιση… που εμποδίζει συνοριακά έργα υποδομής στο μέλλον και να το αντικαταστήσουμε με κάτι που είναι ευσεβής πόθος», είπε για το λεγόμενο «backstop» των ιρλανδικών συνόρων, μέρος της συμφωνίας που αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Είπε πως η Ιρλανδία και η ΕΕ δεν θα δεχθούν τον προσδιορισμό ενός χρονικού ορίου στο backstop καθώς κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τον σκοπό της πολιτικής ασφάλισης.
Επανέλαβε ωστόσο την ετοιμότητα της ΕΕ να αλλάξει την πολιτική δήλωση για τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία –που αποτελεί μέρος του πακέτου του Brexit μαζί με τη συνθήκη για το νόμιμο διαζύγιο– ώστε να συμπεριληφθούν εκεί περισσότερες διασφαλίσεις και διευκρινίσεις για το backstop.
«Έχουμε μια συμφωνία, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και τώρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να εγκριθεί», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας που εξασφάλισε τον περασμένο Νοέμβριο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Νωρίτερα σήμερα, ο Σάιμον Κόβενι συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο τελευταίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του πως η υποστήριξη της Βρετανίας στις συμφωνίες ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία είναι «άνευ όρων».
Το Λονδίνο όπως και οι Βρυξέλλες πρέπει να επιδείξουν ευελιξία προκειμένου να καταλήξουν σε μια ξαναδουλεμένη συμφωνία ώστε το Brexit να μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, είπε.
«Όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι εμπιστοσύνη και ένα όραμα και από τα δύο μέρη, επειδή αυτό που διακυβεύεται είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ευρωπαίους γείτονές του για τα επόμενα 25 χρόνια», είπε ο Μπάρκλεϊ.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Τις επιχειρήσεις της ΕΕ για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit ενημερώνει η Κομισιόν
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]