Ιράν συντριβή αεροσκάφους: Ιρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος κατέρριψε το Boeing, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ιράν συντριβή αεροσκάφους: Το Newsweek, που επικαλείται πηγές από το Πεντάγωνο, υποστηρίζει πως το μοιραίο Boeing που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε «μάλλον κατά λάθος» από Ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο
Ιράν συντριβή αεροσκάφους: Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η συντριβή του ουκρανικού Boeing στο Ιράν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Newsweek, η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό προαίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη. «Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αντικρουόμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να οφείλεται η τραγωδία σε σκόπιμο πυραυλικό πλήγμα ή σε ατύχημα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλούνται δορυφορικά δεδομένα, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο. Λίγο νωρίτερα, το περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι το αεροπλάνο επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο. Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένας αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρους Tor-M1. Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ. Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.