Ιράν προς ΗΠΑ: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης

[ad_1]

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν στο χαρακτηρισμό τους από τις ΗΠΑ ωε «τρομοκρατικής οργάνωσης». ‘Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, οι Φρουροί της Επανάστασης είναι υπερασπιστές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν θυσιάσει τις ζωές τους για να προστατεύουν τον λαό μας, την (Ισλαμική) Επανάστασή μας, σήμερα η Αμερική η οποία κρατάει κακία στους Φρουρούς, βάζει στη μαύρη λίστα τους Φρουρούς», σημείωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη Δευτέρα, ξένη τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η οποία αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Τεχεράνη σε αντίποινα χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM και την αμερικανική κυβέρνηση ως χορηγό της τρομοκρατίας.
Επίσης ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμπεριλάβουν το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας πως οι Φρουροί έχουν αντιμετωπίσει τους εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Οι Σέπαχ (Φρουροί) μας είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των εχθρών της (ισλαμικής) επανάστασής μας και έχουν υπερασπιστεί πάντοτε τη χώρα… Η Αμερική απέτυχε να εμποδίσει τις προόδους μας», δήλωσε ο Χαμενεϊ σε μια ομάδα μελών των Φρουρών.
Το Ιράκ
Την προειδοποίηση ότι «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το Ιράκ και για την περιοχή» ο χαρακτηρισμός των Φρουρών της Επανάστασης σαν «τρομοκρατική οργάνωση», από τις ΗΠΑ, απεύθυνε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι προς την Ουάσινγκτον.
«Το Ιράκ προσπάθησε να σταματήσει την απόφαση», τόνισε ο Αμπντούλ Μάχντι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή καθώς διατηρεί καλές σχέσεις και με την Τεχεράνη και με την Ουάσινγκτον.
Έπειτα από την χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ, το Ιράν γνωστοποίησε ότι στο εξής θα θεωρεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως ένα κράτος που προστατεύει την τρομοκρατία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Κέρας της Αφρικής και στην κεντρική Ασία θα θεωρούνται πλέον «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η αμερικανική απόφαση προκαλεί ανησυχία στις αμερικανικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες σε χώρες όπως το Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν βρίσκονται κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα.
Την Κυριακή ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τη Βαγδάτη να απαιτήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ «το ταχύτερο δυνατό», στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Μάχντι.
Φωτο αρχείου
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]