Ιαπωνία: Εκδηλώσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν εντάσεις με Κίνα και Ν. Κορέα

[ad_1]

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έστειλε τελετουργική προσφορά στο μνημείο Γιασουκούνι για τους 2,46 εκατ. Iάπωνες πεσόντες των πολέμων, το οποίο θεωρείται στην Κίνα και τη Νότια Κορέα σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της χώρας, κατά την πρώτη ημέρα των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την έλευση της άνοιξης.
Ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αποφύγει και φέτος να επισκεφθεί το μνημείο, που επί σειρά ετών προκαλεί εντάσεις με τις κυβερνήσεις της Κίνας, της Νότιας Κορέας και άλλων χωρών.
Ο Άμπε είχε πάει στον βωμό αυτόν για να προσευχηθεί για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η ενέργειά του είχε προκαλέσει κατακραυγή στην Ασία και διεθνώς.
Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ανέγερση του σιντοϊστικού βωμού, που τιμά τους 2,46 εκατομμύρια νεκρούς των πολέμων στους οποίους ενεπλάκη η Ιαπωνία. Ο λόγος που αντιδρούν τόσο έντονα άλλα κράτη είναι πως στο μνημείο αυτό τιμάται επίσης από το 1978 η μνήμη 14 ιαπώνων ηγετών που είχαν καταδικαστεί από συμμαχικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεκάδες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, αναμένεται πάντως να πάνε φέτος στο μνημείο αυτό, για να αποτίσουν φόρο τιμής, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]