Θύελλα με τον Ποινικό Κώδικα – Εκτός φυλακής πολυϊσοβίτες της 17Ν

Με το νέο Ποινικό Κώδικα ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών της 17Ν που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή καθώς από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις οι πολυϊσοβίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα για κατ΄ οίκον περιορισμό φορώντας το γνωστό «βραχολιάκι».

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο θα κριθεί αρμοδίως από το δικαστικό συμβούλιο .

Αναφορικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί τα 17 χρόνια από την ημέρα που παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές.
Η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν τους πολυισοβίτες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση .

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών, αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός, με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. «Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη».