Θετική η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ (video)

36

[ad_1]

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το ακριβό μέρος του δανείου, δηλαδή να αποπληρώσει 3,8 δισ. ευρώ που έχουν αυξημένο επιτόκιο 5,1%, από τα 9,8 δις ευρώ που χρωστάει η χώρα μας συνολικά στο Ταμείο.

Θετική η Κριστιν Λαγκάρντ στη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ «είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη» είπε στον Ευκλειδη Τσακαλώτο #SPRINGMEETINGS2019 pic.twitter.com/tB5FW6xi0L
— Lena Argiri (@lenaargiri) April 12, 2019

Η κ. Λαγκάρντ άκουσε τον κ. Τσακαλώτο προσεκτικά και τόνισε ότι συμφωνεί με αυτή την πρόθεση της Ελλάδας και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη του θέματος.
Επί της διαδικασίας για την εξέλιξη αυτή πρέπει να ενημερωθεί γραπτώς το Ταμείο, ο ESM και το Eurogroup και να υπάρξουν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από κάποιες χώρες – μέλη του ESM όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM. Γίνεται όμως και για ένα ακόμα λόγο καθώς χώρες όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο γιατί έτσι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς μεταπρογραμματικού ελέγχου.
Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.
Πηγή:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση Λένα Αργύρη
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]