Η UEFA καλεί ομοσπονδίες και συλλόγους σε «πόλεμο» με την FIFA για το Μουντιάλ συλλόγων

[ad_1]

Σε ανοιχτό «πόλεμο» βρίσκονται UEFA και FIFA, με αφορμή το νέο διευρυμένο Μουντιάλ συλλόγων που σχεδιάζει ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, κάλεσε και τις 59 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες να βρεθουν απέναντι στη FIFA, καλώντας σύσσωμο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να απορρίψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες, που ο Ινφαντίνο θέλει να επικυρώσει στην ολομέλεια της FIFA στα μέσα του επόμενου Μαρτίου στις ΗΠΑ.
Η FIFA έχει σχεδιάσει μια νέα μορφή για το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων με τη συμμετοχή 24 ομάδων, που θα είναι οι καλύτερες από κάθε ήπειρο. Η κατανομή αναφέρεται σε δώδεκα για την UEFA, τέσσερις για την CONMEBOL (Νότια Αμερική), δύο για την AFC (Ασία), δύο για την CAF (Αφρική), δύο για την CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), μία θέση για την OFC (Ωκεανία) και ακόμη μία για τον οικοδεσπότη. Θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους τριών ομάδων και η πρώτη θα πηγαίνει κατευθείαν στους προημιτελικούς. Το τουρνουά θα διαρκέσει 17 ημέρες και θα διεξάγεται την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου στη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (Confederations Cup).
Όμως, η UEFA βλέπει σε αυτό το τουρνουά μια ανάμειξη της FIFA στο ποδόσφαιρο συλλόγων και μια… τορπίλη ενάντια στις ηπειρωτικές διοργανώσεις, ειδικά στο Champions League. Η FIFA, από την πλευρά της, θέλει να επωφεληθεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων για να κρατήσει ένα μέρος της «οικονομικής πίτας» που οι ομάδες αφήνουν από τα διεθνή τουρνουά. Ίδιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η επιθυμία του Ινφαντίνο για ένα Παγκόσμιο Nations League, που επίσης θα τεθεί στην εκτελεστική επιτροπή που θα συνεδριάσει στο Μαϊάμι. Πρόκειται για μια διεύρυνση σε παγκόσμιο επίπεδο του Nations League της UEFA.
Πάντως η UEFA έχει απειλήσει τον Ινφαντίνο με μια ψήφο τιμωρίας των 59 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στις εκλογές για την προεδρία της FIFA στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι, αλλά και με πρόταση μομφής εναντίον του. Η UEFA προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Νότιας Αμερικής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ad_2]