Η πρόταση του ΙΕΠ για τα προγράμματα σπουδών της νέας Γ’ Λυκείου

28

[ad_1]

Ανακοινώθηκε απο το Iνστιτούτο Eκπαιδευτικής Πολιτικής, η εξεταστέα ύλη στα μαθήματα, στα οποία θα κληθούν να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Β’ Λυκείου.
Στην ύλη των πανελλαδικών του 2020 δεν θα υπάρχει το μάθημα των Λατινικών που θα αντικατασταθεί από την Kοινωνιολογία, αυξάνεται η ύλη -κυρίως στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης-, ενώ στην Γ’ Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα διδάσκονται 6 ώρες εβδομαδιαίως.
Έντονες πάντως είναι οι αντιδράσεις από τους φιλολόγους για την αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θα έχει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού με κοινό εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τα Νέα Ελληνικά, και τρία εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε Ομάδα (εκ των: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας). Επιπλέον, στα προγράμματα σπουδών προστίθενται η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών).
«Τα Προγράμματα Σπουδών αποσκοπούν στην εξασφάλιση της δυνατότητας των εκπαιδευτικών να σχεδιάζουν τα μαθήματα και να επιτελούν το έργο τους στην τάξη με άνεση χρόνου», σημειώνει το ΙΕΠ και προσθέτει ότι η «γενναία αύξηση των ωρών διδασκαλίας» των εξεταζόμενων μαθημάτων συνοδεύεται από «προσεκτική και λελογισμένη αύξηση της ύλης».
Τα προγράμματα που προτείνονται αναμένεται να ισχύσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος, 2019-20 και όπως ενημέρωσε το ΙΕΠ, θα υποστηρίζονται από τα ήδη διαθέσιμα σχολικά εγχειρίδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των προγραμμάτων σπουδών δε συνεπάγεται ταυτόχρονα τον καθορισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης. Άλλωστε, οι σχεδιασμοί του υπουργείου, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αναμόρφωση της Γ’ Λυκείου και το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, δεν έχουν πάρει ακόμα τη μορφή σχεδίου νόμου.
Από πλευράς υπουργείου, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, ενώ από πλευράς ΙΕΠ, σημειώνεται ότι διδακτέα και εξεταστέα ύλη, καθώς και οδηγίες για τα μαθήματα «θα ακολουθήσουν».
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]