Η προστασία της πρώτης κατοικίας στο επίκεντρο της διαβούλευσης με τους θεσμούς (video)

[ad_1]

Συνεχείς είναι οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αλλά και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στη σημερινή διάσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει κι άλλη δουλειά που μένει να γίνει και δεν είναι σίγουρο κατά πόσο το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Το νέο σχέδιο νόμου που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει πολλές από τις ενστάσεις που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιμένει στην αυστηροποίηση των περιουσιακών κριτηρίων για ένταξη στο νέο πλαίσιο, ενώ επίσης δεν έχει αποφασισθεί τι θα  γίνει με όσους είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν πρόλαβε να εκδικαστεί η αίτησή τους.

Την ίδια ώρα, εκτός από το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, υπάρχουν άλλες δύο εκκρεμότητες πρέπει να διευθετήσει η ελληνική πλευρά μέχρι Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Δεύτερη εκκρεμότητα η ενέργεια, με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να μην έχει προχωρήσει, όπως και το λεγόμενο «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ. Η τρίτη είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που ναι μεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο οι θεσμοί εγείρουν θέμα για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Το οικονομικό επιτελείο εκφράζει αισιοδοξία ότι ο χρόνος επαρκεί για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup και να υπάρξει εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν ληφθεί απόφαση, μετατίθεται το ζήτημα για Απρίλιο.
Εντός του Μαρτίου θα τεθούν επίσης σε διαβούλευση και οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλές προς Εφορία και Ταμεία. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι θα είναι έτοιμες στα μέσα Μαρτίου και θα περιλαμβάνουν αυστηρά κριτήρια υπαγωγής. Μόλι ετοιμαστούν θα σταλούν στις Βρυξέλλες για διαβούλευση και ενδεχομένως να έχουμε ψήφισή τους πριν το Πάσχα.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]