Η μεγάλη συναυλία για τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη

Χιλιάδες πολίτες πήγαν στο Καλλιμάρμαρο για να τιμήσουν τον σπουδαίο μας συνθέτη – Συγκλονιστικοί οι Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες που έδωσαν το παρών – Συγκινημένος παρακολουθούσε ο Θεοδωράκης και ζήτησε: «Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική

Η επιστολή Θεοδωράκη:
«Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων.
Απορώ ειλικρινά, πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.
Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια.Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.
Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.
Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα και πιο μαύρα;
ΕΝΩΘΕΙΤΕ!Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.

Ο Μίκης, φυσικά, δεν μπορούσε να λείψει από τη δική του μεγάλη βραδιά. Ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα, έναν ακόμη σπουδαίο συνθέτη, απολάμβανε την αγάπη και την καθολική αποδοχή του κόσμου. Αν θέλουμε να βάλουμε σε μία σωστή βάση την παρουσία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η χθεσινή βραδιά είναι που δίνει το στίγμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης συγκαταλέγεται στη λίστα με τους ελάσχιστους σε αριθμό ανθρώπους στον πλανήτη, που δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Η χθεσινή στο Καλλιμάρρμαρο ήταν μία βραδιά μαγική, γεμάτη με το πάθος, το ταλέντο, την αύρα, τη ζωή του Μίκη, την οποία απόλαυσαν χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, με ενθουσιασμό, θαυμασμό και αγάπη για έναν άνθρωπο που πρόσφερε, που αφήνει το στίγμα του σε τούτο τον κόσμο, που εν τέλει το άστρο του θα λάμπει για πολλές δεκαετίες ακόμα, καθιστώντας τη ζωή και το έργο ένα από τα τελευταία πρότυπα που αξίζει ένα παιδί να ακολουθήσει.Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Θέμης Αδαμαντίδης
Ρίτα Αντωνοπούλου
Καλλιόπη Βέττα
Ελένη Βιτάλη
Δώρος Δημοσθένους
Πέγκυ Ζήνα
Γιάννης Ζουγανέλης
Παντελής Θαλασσινός
Αντώνης Καλογιάννης
Σταμάτης Κόκοτας
Βασίλης Λέκκας
Μανώλης Μητσιάς
Δημήτρης Μπάσης
Γιάννης Μπέζος
Γιώτα Νέγκα
Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ
Σοφία Παπάζογλου
Μίλτος Πασχαλίδης
Αντώνης Ρέμος
Ηρώ Σαΐα
Πασχάλης Τόνιος
Λάκης Χαλκιάς
Zülfü Livaneli
Arja Saijonmäa

Έκτακτη συμμετοχή αυτή του Γιώργου Νταλάρα που με την ερμηνεία του σε γνωστά τραγούδια του μουσικοσυνθέτη ξεσήκωσε τον κόσμο.
Πηγή :ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ