Η μάχη της πλατείας και της εστίασης

43

Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν το βράδυ, με πέτρες και ξύλα, σε δύο σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ και έσπασαν την τζαμαρία τους, ενώ προκάλεσαν παράλληλα φθορές και σε ένα ΑΤΜ, καθώς και σε ένα σταθμευμένο όχημα του ενός καταστήματος στην ίδια περιοχή.

Τα ίδια άτομα πέταξαν μια βόμβα μολότοφ σε μηχανή της ΔΙ.ΑΣ, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός. Έως αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή.Λίγο νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αστυνομίας, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και έκαναν πορεία στην περιοχή. Η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία ως απάντηση για τα γεγονότα που σημειώθηκαν την Παρασκευή.Την ίδια ώρα το φαινόμενο -που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει συνήθεια σε πολλές περιοχές της Αττικής και όχι μόνον- προβληματίζει την κυβέρνηση που εξετάζει σοβαρά να ανοίξει νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα καταστήματα εστίασης.Για άλλη μια φορά, το βράδυ του Σαββάτου, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.«Κάθε μέρα που περνάει με τα καταστήματα κλειστά τα προβλήματα αυξάνονται δυσκολεύοντας περισσότερο την επαναλειτουργία», αναφέρουν εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης, επισημαίνοντας ότι αφού ο κόσμος έχει βγεί έξω είναι προτιμότερο να έχει τη διέξοδο των μαγαζιών, ώστε να μην συνωστίζεται σε πλατείες και υπαίθρια πάρτι.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην οποία ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν νωρίτερα, από την προγραμματισμένη ημερομηνία, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.Ο Α. Γεωργιάδης μιλώντας χθες στο OPEN TV είχε κάνει γνωστό ότι οι τελικές ανακοινώσεις, για την εστίαση θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα «αφού συμφωνήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα και ενδεχομένως τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά».