Η θυσία των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

[ad_1]

Τόπο – σύμβολο στον αγώνα για την ελευθερία αποτελεί το σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκτελέστηκαν 200 αγωνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι είχαν φυλακιστεί από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και ακολούθως παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής.
Μνημείο στην Ικαρία για τους τρεις Ικαριώτες που εκτελέστηκαν μαζί με τους 200 στην ΚαισαριανήΟι εκτελέσεις ήταν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ, ενώ το μίσος των κατακτητών για τη δράση του αντιστασιακού κινήματος, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ήττα τους τους είχε φέρει παροξυσμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία περίοδο παραμονής τους στη χώρα μας να μεγαλώσει αρκετά ο αριθμός των Μπλόκων και των εκτελέσεων.
Στην πλειοψηφία τους οι εκτελεσθέντες ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ενώ μεταξύ τους υπήρχε και μικρός αριθμός τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμβάλουν στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, ενώ αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής.

Σχετική είδηση: Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]