[ad_1]
«Η Ελλάδα κοιτά μπροστά. Έχει πλέον τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού, που στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο» τόνισε από το βήμα του 4ου Οικονομικου Φόρουμ των Δελφών.
«Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Κάποιοι εξακολοθούν να ξεχνούν πως ήταν η χώρα τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παρακολουθείστε την ομιλία σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1.
«Η Ελλάδα του 2014 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 » σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξήγησε για ποιους λόγους: «Ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης.
Προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα.
– Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.
– Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
– Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.
– Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.
– Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.
– Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
– Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.
Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα».
αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας μας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η σημερινή Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια δύναμη που έχει και τη γνώση και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης σε μια πολύπαθη περιοχή. Δεν διεκδικούμε φυσικά την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων».
«Το ταγκό θέλει πάντα δύο» σημείωσε με νόημα.
Χθες, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]