Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτικό του ότι οι δυο πλευρές είχαν ουσιαστικά πράγματα να συζητήσουν φάνηκε από τη διάρκεια του τετ α τετ τους που διήρκεσε λίγο παραπάνω από μια ώρα.

Μάρτυρας της θετικής ατμόσφαιρας και της αποφασιστικότητας να μην αφήσουν οι δυο πλευρές την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη ήταν και η συμφωνία να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Κυβερνητικές πηγές κάνοντας την αποτίμηση της συνάντησης που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν υπογράμμιζαν ότι από το αποτέλεσμά της φάνηκε η ειλικρινής διάθεση να βρεθούν λύσεις αλλά και να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία σε σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα.Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν εμφανής η διάθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αποφυγή της επιθετικής ρητορικής.

Όσον αφορά στα σοβαρά προβλήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας επισήμαινε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υπάρχει σαφής οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας είναι περίπλοκα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Πήγαμε ένα βήμα παρακάτω από το Βίλνιους αλλά η Χάγη είναι μακριά».

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.Πήγαμε ένα βήμα παρακάτω από το Βίλνιους αλλά η Χάγη είναι μακριά».

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επαφών, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν Αθήνα και Άγκυρα περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

Τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, την θετική ατζέντα με εναρκτήρια ημερομηνία την 17η Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέσα Νοεμβρίου) και τέλος την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν έμειναν μόνο στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή αλλά και μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Συμφώνησαν δε ότι αποτελεί προτεραιότητα για Ελλάδα και Τουρκία η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η προτροπή να μην υπάρχουν άλλες βάρκες στη θάλασσα.

Τώρα, την σκυτάλη παίρνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν οι οποίοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Ξεκάθαρος για το Κυπριακό
Λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος σε ομογενείς ήταν ξεκάθαρος για την στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.