Παρασκευή, 16 Μάι 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Συντάξεις Ιουνίου 2025: Οι ημερομηνίες που θα πάνε ταμείο οι δικαιούχοι
Δήμος Ηλιούπολης: Ανοιχτό θα παραμείνει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 18/5
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Μαΐου
Κυριάκος Μητσοτάκης από ΑΣΔΕΝ: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στις Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της Ελλάδας
ΑΑΔΕ: Έρχεται μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους 
Μητσοτάκης για το πόρισμα Καρώνη για Τέμπη: Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Κοινωνικός τουρισμός 2025: Παράταση δύο ημερών για αιτήσεις
Θεοδωρικάκος: «Να μετατρέψουμε το “Made in Greece” στη ναυπηγική βιομηχανία και τη ναυπηγοεπισκευή
Επιδότηση ρεύματος για επιχειρήσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιους μήνες αφορά
Πιερρακάκης: Επέκταση του επενδυτικού clawback μέχρι το 2030 με εθνικούς πόρους
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Έξι άτομα συνελήφθησαν για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

3 εβδομάδες ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, μετά τη σύλληψη έξι ατόμων στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, μεταξύ των συλληφθέντων -που αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου- βρίσκεται και 58χρονο διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας – πρόκειται για πολύ γνωστό Ηρακλειώτη. Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι από την Κρήτη, ενώ ο 6ος από τη Χαλκίδα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια Ηρακλείου, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την απολογία τους τη Δευτέρα 28 Απριλίου.

Οι συλληφθέντες βρέθηκαν με περισσότερα από 40 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην κατοχή τους. Πρόκειται για αντικείμενα που εικάζεται ότι είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας, ωστόσο οι Αρχές είναι ακόμα σε αναμονή της αξιολόγησής τους από την εφορία αρχαιοτήτων.

Η υπόθεση έγινε γνωστή από τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Η έρευνα έφερε στο φως περισσότερα από 40 ευρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι κυκλαδίτικα εδώλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και άλλα αγαλματίδια.

Πώς έγινε η σύλληψη

Στη διερεύνηση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας πήραν μέρος 25 αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αθήνας, αλλά και υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στους Ατσιπάδες Μονοφατσίου, όπου και βρήκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί ήταν προγραμματισμένο ραντεβού των δραστών με μυστική αστυνομικό, η οποία επρόκειτο να αξιολογήσει τις αρχαιότητες που ήθελαν να πουλήσουν οι δράστες. Οι συλληφθέντες φέρεται να παρουσίασαν τις αρχαιότητες, ζητώντας του το ποσό των 600.000 ευρώ. Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ένας από αυτούς έδειξε στον αστυνομικό φωτογραφία με ένα αρχαίο χρυσό στεφάνι, λέγοντάς του ότι βρίσκεται στην κατοχή του και το πουλάει για 1.000.000 ευρώ.

Αφού δόθηκε το σήμα από τη μυστική αστυνομικό, κλιμάκιο αστυνομικών τούς ακινητοποίησε και τους πέρασε χειροπέδες, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι αρχαιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως δρούσαν υπό τις οδηγίες του 58χρονου, κάτι που ο ίδιος φέρεται να αρνείται.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, σε περιοχή της Κρήτης, συνολικά -6- άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, καθώς και για τα όπλα και ναρκωτικά.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω -έχοντας διαρκή δράση- κατείχαν αρχαιότητες και παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση αγοραστών, με σκοπό την μεταπώλησή τους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

-μέλος της οργάνωσης διεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,

– ορισμένα μέλη είχαν –κατά περίπτωση- το ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων,

-έτερο μέλος λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, ενώ

-το έκτο μέλος είχε αναλάβει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, όπου οι ανωτέρω προσπάθησαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον -46- αρχαιότητες.

Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-15- λυχνάρια,
-17- διάφορα ειδώλια και τμήματα αυτών,
-3- διάφορα αγγεία και τμήματα αυτών,
πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι),
εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας,
-5- διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών,
μαρμάρινη παιδική κεφαλή,
-3- οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων,
-1- πιστόλι με γεμιστήρα και -1- μη λειτουργικό περίστροφο,
-17- φυσίγγια και -95- αβολίδωτα φυσίγγια,
συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους -14- γραμμάριων,
ανιχνευτής μετάλλων νερού, -3- μηχανήματα- συσκευές και -3- δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων,
-2- ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και -1- σύστημα ραβδοσκοπίας,
-6- κινητά τηλέφωνα, -2- καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και
-3.030- ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και σε βάρος ατόμου, καθώς στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:SliderαρχαιοκαπηλίαΕλληνική ΑστυνομίαΗράκλειο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επόμενο άρθρο Τσους Ματέο για την αποβολή του από το Game 1 με τον Ολυμπιακό: «Δε θέλω να πω κάτι χαζό για τους διαιτητές, πρέπει να ξεκινήσουμε από εμάς»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συντάξεις Ιουνίου 2025: Οι ημερομηνίες που θα πάνε ταμείο οι δικαιούχοι
20 λεπτά ago
Δήμος Ηλιούπολης: Ανοιχτό θα παραμείνει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 18/5
21 λεπτά ago
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Μαΐου
1 ώρα ago
Κυριάκος Μητσοτάκης από ΑΣΔΕΝ: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στις Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της Ελλάδας
1 ώρα ago
ΑΑΔΕ: Έρχεται μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους 
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

TisimΒενη στην Ευαγγελίστρια

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης που στο εσωτερικό του κρατάει την ιστορία και την πορεία…

News Room

Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα – 17 Ιανουαρίου 2025: Αναλύοντας Καίρια Θέματα για την Ελλάδα και τον Κόσμο

Στην εκπομπή της Παρασκευής, 17 Ιανουαρίου 2025, εστιάζουμε στις πλέον σημαντικές εξελίξεις της επικαιρότητας. Από…

News Room

Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα – 16 Ιανουαρίου 2025: Ενεργειακές Προκλήσεις και Παγκόσμιες Εξελίξεις

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας! Σήμερα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025, είμαστε και πάλι κοντά σας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Real Poll: Ανεβαίνει η ΝΔ με 27,7% – Δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 14,1%

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

2.500 «όχι» στην αξιολόγηση: Η άρνηση εκπαιδευτικών και η παραπομπή στο πειθαρχικό

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λίνα Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: «Τα σπήλαια προσφέρονται ως μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας»

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nτόρα Μπακογιάννη: Ο Μητσοτάκης θα πάει για τρίτη θητεία

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?