ΗΠΑ Τουρκία: Ο Μπάιντεν αγνοεί τον Ερντογάν που προσλαμβάνει λομπίστες

Δεν είναι και λίγο άλλωστε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν να έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά σχεδόν με όλους τους σημαντικούς ηγέτες στον κόσμο, εκτός από τον Ερντογάν!

Επιτέλους, φαίνεται να είπε το περασμένο Σάββατο ,ο Τούρκος Πρόεδρος: «Θέλουμε μια σχέση “win-win” με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερα από τις διαφορές τους» πρόσθεσε ο Ερντογάν ,σε ένα βίντεο που ανέβασε η τουρκική προεδρία στο twitter. Μάταιος κόπος! Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οσο και αν τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι μεγάλα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ,ο Μπάιντεν δύσκολα θα ξεχάσει την προνομιακή σχέση που είχε αναπτύξει ο Ερντογάν με τον προκάτοχό του στην αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. Και θα συνεχίσει να θεωρεί την Τουρκία του Ερντογάν «αποκαλούμενο σύμμαχο.
Είδε και απόειδε ο Τούρκος Πρόεδρος και αποφάσισε να μισθώσει μια διάσημη συμβουλευτική εταιρεία lobbying στην Ουάσιγκτον μήπως και αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την νέα αμερικανική κυβέρνηση . Ο τουρκικός κυβερνητικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού (SSB) , υπέγραψε λοιπόν σύμβαση με την συμβουλευτική εταιρεία Arnold & Porter . Επισήμως, το Τουρκικό κράτος ζητάει από την αμερικανική εταιρεία lobbying να προσπαθήσει να πείσει το Αμερικανικό Πεντάγωνο ώστε να
μπορέσει η Αγκυρα να παραλάβει τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35- μια σύμβαση που ματαιώθηκε λόγω της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400. H Άγκυρα θα πληρώσει μάλιστα στην αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία πάνω από 750.000 ευρώ τους επόμενους έξι μήνες, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα www.foreignlobby.com.

Οσο και αν το ποσό αυτό δεν είναι και πολύ μεγάλο βέβαια, δείχνει όμως ότι η Αγκυρα συμπιέζεται ασφυκτικά ανάμεσα στο δίλλημα: «Να συνεχίσει να στηρίζεται στη Μόσχα αμυντικά με τους S-400 ή να γυρίσει την πλάτη και να στραφεί στην Ουάσιγκτον για να πάρει τα F-35; Οι πύραυλοι S-400 εξακολουθούν να είναι το πιο προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας, αλλά και τα F-35 εξακολουθούν να θεωρούνται τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Αμυνας ,Χουλουσί Ακάρ λένε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν την απενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων, αλλά η Ουάσιγκτον δεν συζητά ούτε αυτό. Απλά .η νέα αμερικανική διοίκηση δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, για πολλούς λόγους…Οι Αμερικανοί φαίνεται επίσης να «κρατάνε» τον Ερντογάν σχετικά με την πρόσφατη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ και στρατιωτικοί ,που είχαν απαχθεί εδώ και χρόνια από το ΡΚΚ. Μια επιχείρηση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τουρκική αντιπολίτευση ,που θεωρεί ότι οι 13 όμηροι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Ο υπουργός Άμυνας Άκαρ παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε «σε επαφή με τους συμμάχους» και ως εκ τούτου, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Αμερικανικές υπηρεσίες την παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω δορυφόρων, κατασκοπευτικών αεροσκαφών και καταγράφοντας όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» γράφει στην ιστοσελίδα Yetkinreport, ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες της Ουάσιγκτον αν όντως η σφαγή των 13 ομήρων διαπράχθηκε από τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ. Ο Γετκίν Μουράτ εκτιμά μάλιστα ότι «αυτό το περιβάλλον αμφιβολίας στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί και ούτε οι ΗΠΑ ,ούτε η Τουρκία θα λάβουν στρατηγικές αποφάσεις βραχυπρόθεσμα».
Η αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο , αποκαλύπτει ότι ο υπό την ηγεσία των Αμερικανών συνασπισμός ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην περιοχή Αϊν Ντιβάρ της Συρίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στην ίδια περιοχή μάλιστα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και Ρώσοι στρατιώτες. Ο συνταξιούχος πρέσβης Ουλούτς Εζιλκέρ λέει μάλιστα στην Cumhuriyet ότι και η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει μια βάση στην περιοχή Αϊν Ντιβάρ: «Υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν με τις ΗΠΑ και ετοιμάζονται και αυτοί να δημιουργήσουν μια βάση σε αυτήν την περιοχή» σημειώνει ο Εζιλκέρ.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης