ΗΠΑ: Και δεύτερο ψήφισμα της Γερουσίας κατά της πολιτικής Τραμπ

[ad_1]

Με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές συγκρότησαν «μέτωπο δικομματικής πλειοψηφίας» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας ψήφισμα για τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Υεμένη. Η απόφαση για τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στον σαουδαραβικό πόλεμο της Υεμένης, ελήφθη με την σύμπραξη επτά Ρεπουμπλικάνων. Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αναμένεται ότι θα στραφεί κατά του Τραμπ, στην σημερινή ψηφοφορία για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία κηρύχθηκε ως μέσο πίεσης για να υψωθεί αντιμεταναστευτικό τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

US Senate passes war powers resolution to end US war in Yemen. Resolution now heads towards House where it is expected to pass. The Trump administration last month threatened to veto the resolution to keep the Saudi-backed war going. https://t.co/4u3OJVTWZW pic.twitter.com/VuOWZVXUmm
— WikiLeaks (@wikileaks) March 13, 2019

Το πρώτο βέτο του Τραμπ;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών δικτύων, εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προβεί σε εντυπωσιακές αλλαγές στην πρότασή του και ιδιαίτερα στην απόσυρση του σχεδίου χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους στο Μεξικό, το βέτο του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι προδιαγεγραμμένο.
Ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε πάντως ήπιος και εντύπωση προκάλεσε μάλιστα ότι δεν προχώρησε σε πολιτικές απειλές, όπως δηλώνουν γερουσιαστές. “Νομίζω ότι είναι κακό για έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή,” δήλωσε χθες ο Τραμπ στους δημοσιογράφους για την ψηφοφορία.
Είναι “εκπληκτικό” να βλέπεις το Κογκρέσο να εργάζεται προκειμένου να ανακόψει την εφαρμογή προεδρικών εξουσιών», δήλωσε ο αντάρτης Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος εκφράζει τη μομφή του για την πολιτική Τραμπ «που δεν καταδίκασε τη Σαουδική Αραβία ούτε για τις εχθροπραξίες στην Υεμένη, ούτε και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Ο πρόεδρος παρενοχλείται»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς για τη «μεγαλύτερη κατάχρηση εξουσίας στην ιστορία» της χώρας, αφού ξεκίνησαν σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών σε βάρος του, τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία.
«Οι Δημοκρατικοί παρακωλύουν τη Δικαιοσύνη. Έχουν επιδοθεί σε μια μεγάλη, απεγνωσμένη σταυροφορία προς αναζήτηση ενός εγκλήματος, την ώρα που το αληθινό έγκλημα είναι αυτό που πράττουν οι Δημοκρατικοί και ό,τι έχουν κάνει!» κατήγγειλε ο Ρεπουμπλικανός σε ένα tweet, που συνόδευε ένα άλλο μήνυμα γραμμένο με κεφαλαία γράμματα: «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]