ΗΠΑ -Κίνα- Ε.Ε: Ημέρα αποφάσεων για δασμούς και εμπορικό πόλεμο

[ad_1]

Μία εβδομάδα πριν παρέλθει η προθεσμία που επέβαλε η Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα «για να αποτραπούν επαχθέστεροι δασμοί», ο  Κινέζος αντιπρόεδρος βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις και συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπο Ντόναλντ. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του για επιβολή επιπρόσθετων δασμών κατά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία ως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από το 10% στο 25%.
Τα κείμενα που συζητώνται αφορούν τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, την κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω κυβερνοπειρατείας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη νομισματική πολιτική, τη γεωργία, τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο.

Exclusive: U.S., China sketch outlines of deal to end trade war – sources https://t.co/msrEfWnmpa pic.twitter.com/NDHT8n4due
— Reuters World (@ReutersWorld) February 21, 2019

Οι δύο πλευρές θεωρείται πως απέχουν ακόμη πολύ σε κάποια από τα ζητήματα αυτά, ενώ η Ουάσιγκτον αναμένει από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ  να προχωρήσει στην εφαρμογή «επώδυνων μεταρρυθμίσεων».

US & China start outlining deal to end trade war – reportshttps://t.co/1iXdi0ZGWO pic.twitter.com/Q1AYts9lot
— RT (@RT_com) February 21, 2019

Η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία αφότου άρχισε ο εμπορικός πόλεμος, πριν από επτά μήνες.
Οι Ευρωπαίοι σε αναζήτηση ενότητας απέναντι στις νέες απειλές του Τραμπ
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν στο Βουκουρέστι εάν θα εξουσιοδοτήσουν, ή όχι, την Κομισιόν να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα βιομηχανικά αγαθά — ο όρος συμπεριλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά όχι τη γεωργία, όπως θέλει η Ουάσινγκτον.
Η καγκελάριος Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει το Σάββατο «τρομακτικό» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απειλή τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πίεση την Τετάρτη επαναλαμβάνοντας την απειλή του για να επιβολή δασμών επί των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, λίγες ημέρες αφού έλαβε από το υπουργειο Εμπορίου των ΗΠΑ έκθεση για την αυτοκινητοβιομηχανία, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει απόρρητο.
Το τρέχον διάστημα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 2,5% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Ευρώπη και 25% στα SUV και στα ανοικτά ημιφορτηγά. Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 10% στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]