ΗΠΑ: Επανέρχεται ο κίνδυνος του «shutdown»

[ad_1]

Με τον χρόνο της προσωρινής συμφωνίας να φθάνει στο τέλος του, επανέρχεται ο κίνδυνος κλεισίματος και πάλι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς κατέρρευσαν οι δικομματικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για τα θέματα συνοριακής ασφάλειας, λόγω διαφωνίας για τα ζητήματα γύρω από τις πολιτικές κράτησης των μεταναστών.
Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να βρεθεί μία «κοινή γραμμή» στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων.
Τα δυσοίωνα σενάρια επιβεβαίωσε και ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, ο οποίος δήλωσε στο NBC News, ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει» το ενδεχόμενο δεύτερου «λουκέτου».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως αξιώσει 5,7 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι Τραμπ και Κογκρέσο συμφώνησαν στις 25 Ιανουαρίου για την προσωρινή άρση του «shutdown», το οποίο είχε παραλύσει το αμερικανικό δημόσιο για 35 συνεχόμενες ημέρες.
Η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που διήρκησε περισσότερο από έναν μήνα, στοίχισε συνολικά 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, εκ των οποίων περίπου 3 δισεκατομμύρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]