“Ζωντανεύει” ο πεζόδρομος της Αγίου Μηνά – Εγκαίνια μετά περιπάτου σήμερα

Είναι μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης της Θεσσαλονίκης και πλέον “δένει” αρμονικά τη σύγχρονη ιστορία της με το παρελθόν της. Η οδός Αγίου Μηνά θα μετατραπεί σε πεζόδρομο μετά και τις εργασίες ανάπλασης, που έφεραν στο φως τις γραμμές του παλιού τραμ της πόλης.

Η πρώτη γραμμή του τραμ, από την εποχή που ακόμη ήταν ιππήλατο (1893 – 1907), ένωνε το αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημερινή Λ.Νίκης). Μέρος αυτής ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης και αποφασίστηκε να αναδειχτεί.

Η ανάπλαση στην Αγίου Μηνά είναι μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν μέσω της δωρεάς στο δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Μετά την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ, η αρχική μελέτη του έργου τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Τα επίσημα εγκαίνια του πεζόδρομου θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι από τον δήμο Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και την Ισραηλιτική Κοινότητα.