Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Τι απαντάει για τους Αζόφ στη Βουλή – «Είναι μέρος του ουκρανικού στρατού – Ναζί είναι οι Ρώσοι»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος φυσικά στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την εμφάνιση στην Βουλή που προκάλεσε αντιδράσεις. Ξεκινώντας την συνέντευξη ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής.

Κάνοντας μια αναδρομή, είπε πως από το 2014 ξεκίνησε αυτό που γίνεται σήμερα με την προσάρτηση της Κριμαίας, και πως οι κυρώσεις τότε της ΕΕ ήταν λίγες και δεν έφταναν για να τα αποτρέψουν όσα αυτά.Σχετικά με το Αzovstal υποστήριξε πως άμαχοι απομακρύνονται μόνο όταν το επιτρέπει η Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν αφήνει να βγουν στρατιώτες τραυματίες.Αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα του προορισμού των αμάχων, λέγοντας πως τα λεωφορεία της Ουκρανίας τους πηγαίνουν στην Ζαπορίζια ωστόσο οι Ρώσοι προσπαθούν να τους πάνε στην Ρωσία.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών»
Σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από την Μόσχα, υποστήριξε πως πλέον τα περιμένει όλα και πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Ρωσία. Όπως είπε, από το 2014 δεσμεύονταν για την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα όπως οι βόμβες φωσφόρου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα όπλα» είπε60 δισ. δολάρια οι ζημιές
Ο Ζελένσκι ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι ζημιές στο περίπου ανέρχονται στα 60 δισ. δολάρια, με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να αναφέρει ένα τρισ., χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Για τους στρατιώτες Αζόφ στην ελληνική Βουλή
Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, λέγοντας πως οι αντιδράσεις που εξέλαβε ήταν ποικίλες.

Είπε πως οι Αζόφ ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό και πλέον αποτελούν μέρος του.Όπως είπε, αρχικά ήταν εθελοντές που είχαν τη νεοναζιστική ιδεολογία, κάποια παρέμειναν στο στρατιωτικό σκέλος και κάποιοι έγιναν πολιτικοί. Όσοι παρέμειναν στρατιώτες, είναι μέρος του στρατού της Ουκρανίας πλέον.

Είναι υπερασπιστές της Ουκρανίας, όπως κάνουν στην Μαριούπολη, στην οποία πολεμούν κι άλλοι. Επίσης ανέφερε πως άτομα με τέτοια ιδεολογία και τρόπο ζωής υπάρχουν στα κράτη όλου του κόσμου.

Για άλλη μια φορά τόνισε πως οι Ρώσοι είναι οι ναζί.

Για την Τουρκία
Σχετικά με την Τουρκία, ανέφερε πως έχει «διπλά στάνταρ» καθώς από τη μία στηρίζει την Ουκρανία, και από την άλλη δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, σχεδιάζοντας πακέτα για Ρώσους τουρίστες.

Και αυτό όπως είπε, σαν πρόεδρος της Ουκρανίας δε μπορεί να το παραβλέψει.

«Δεν ξέρω αν έκανα το σωστό, έκανα ότι μπορούσα»
Σχετικά με το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, ο Ζελένσκι δήλωσε πως αυτό δεν το ξέρει, ούτε το αν τα έκανε όλα σωστά. δήλωσε όμως πως έκανε ότι μπορούσε σαν πρόεδρος προκειμένου να μην φτάσουν τα πράγματα ως εδώ.