Ζάεφ: Η «μακεδονική γλώσσα» και «ταυτότητα» δεν διαπραγματεύονται

34

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fvlada.mk%2Fnode%2F22990%3Ffbclid%3DIwAR1gNpdRroRzAohJGsjXOnSYOZrD39hOv5TCBtYdU4Mxf1qkhyWU4TnuCsQ&h=AT1H3KKuRhswqBLVZh3I_D6a2zC5ldEcHRG7reTuaeOH7QfFIaxxYibYxLAotlOSYLsiBbdWBUzkETW6vzfqxRFlfaINIuvzLlOoY9VO_Dzg4mdOdGn70jOgkOmajHTxYRlIomolkrdhZDaAKe3y0COJlQj5KTA

Σε μία προσπάθεια αλλάξει το κλίμα με την Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ επανέφερε δημόσια το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας».

Με αφορμή τα εμπόδια που βάζει η Βουλγαρία στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας ανάρτησε στο Facebook ένα κείμενο με το οποίο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μεταξύ των δύο χωρών. Το έκανε ωστόσο, κάνοντας αναφορά σε «αναγνώριση» της Βουλγαρίας της «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής μειονότητας».

Η ανάρτηση του Ζάεφ
«Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις. Η Βουλγαρία είναι φιλική χώρα και έχει δηλώσει δημόσια ότι αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό λαό. Για να δώσουμε χώρο και υποστήριξη στους ιστορικούς να εργαστούν πάνω στην ιστορία και να οικοδομήσουμε φιλίες, η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις.

Η Βουλγαρία είναι μια φιλική χώρα και έχει δηλώσει δημόσια ότι αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό λαό. Για άλλη μια φορά, ενθαρρύνω τις επιτροπές να συνεχίσουν να εργάζονται στο πνεύμα της φιλίας, να βρουν κοινές ιστορικές περιόδους που μας συνδέουν, να τις γιορτάσουμε μαζί. Και αυτό πρέπει σιγά σιγά να μας φέρει πιο κοντά ως καλούς γείτονες και ως δύο φιλικές χώρες» έγραψε .