Ερντογάν: Κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

15

Αφού εξαπέλυσε πυρά στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για απόπειρα εισβολής των Ελλήνων στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα, αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει καταβάλει ακόμη στο σύνολό τους τα έξι δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, αλλά έδωσε τρία δισ. ευρώ στην Ελλάδα για 100.000 μετανάστες. Είναι γνωστό ποιος εμβολίζει και βυθίζει σκάφη – «η γειτονική Ελλάδα», υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέδριο για τη Μετανάστευση στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Η Τουρκία ενημερώνει συχνά τον κόσμο γι’ αυτό που συμβαίνει «αλλά από το ένα αφτί μπαίνουν κι απ’ το άλλο βγαίνουν», είπε, ισχυριζόμενος ότι μόνον την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν σχεδόν 9.000 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο.

«Ζήσαμε σκηνές που οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν ανοιχτά τους μετανάστες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα», είπε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «η FRONTEX συνεργάστηκε με την Ελλάδα σε αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας σε αυτούς τους καταπιεσμένους που διώκονται τα τελευταία 500 χρόνια οι οποίοι υπέφεραν λόγω των πεποιθήσεων, του χρώματος και του πολιτισμού τους.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης