Ερντογάν: Ζήτημα επιβίωσης οι εκλογές (video)

[ad_1]

Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται από τις 7 το πρωί της Κυριακής στις κάλπες στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, για να εκλέξουν τους δημάρχους, τα μέλη των δημοτικών και συνοικιακών συμβουλίων στις 81 επαρχίες, για την επόμενη πενταετία. Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις εκλογές στις οποίες μετέχουν, μεμονωμένα ή σε συμμαχίες, δώδεκα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το «Καλό» (IYI) και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει κερδίσει σε 11 εκλογικές διαδικασίες και τρία δημοψηφίσματα, χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας» τις τοπικές εκλογές. Τα διεθνή πρακτορεία προειδοποιούν ότι οι εκλογές επισκιάζονται από τους δείκτες της οικονομίας, καθώς χθες η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση άνω του 5%, οι εταιρίες μέτρησαν απώλειες άνω των 11 δισ. δολαρίων, ο πληθωρισμός τρέχει με τουλάχιστον 20% και η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφει ρεκόρ 10ετίας, στο 13,5%.
Μόλις ένα 24ωρο πριν την αναμέτρηση το φιλο – κουρδικό κόμμα, το HDP κατήγγειλε πως 53 άτομα συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ τους και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Καταγγελίες και για την τηλεοπτική κάλυψη
…Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος και των συμμάχων του είχαν 55 ώρες κάλυψη, σε αντίθεση με εκείνους τους Ρεπουμπλικανικού και των συνεργατών του είχαν μόλις 10. Το φιλοκουρδικό κόμμα έλαβε κάλυψη διάρκειας 98 λεπτών.
Δύο μεγάλοι συνασπισμοί
Το AKP και το MHP συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτές τις εκλογές, συγκροτώντας τη Λαϊκή Συμμαχία και θα υποστηρίζουν το μεν τους υποψηφίους του δε σε 30 μητροπολιτικούς δήμους και 51 επαρχίες. Το MHP δεν κατέβασε υποψηφίους σε 27 μεγάλους δήμους (μεταξύ των οποίων είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αντάλια, το Αϊδίνι, το Ντιγιάρμπακιρ κ.α.), ενώ το AKP θα στηρίξει τους υποψηφίους του MHP στα Άδανα, τη Μερσίνη και τη Μανίσα.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CHP και IYI, από την άλλη, συγκρότησαν τη Συμμαχία του Έθνους και αλληλοϋποστηρίζονται σε 22 από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους και σε 27 επαρχίες: το CHP κατεβάζει υποψήφιους σε 12 δήμους (Άγκυρα, Άδανα, Αντάλεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χατάι, Εσκισεχίρ κ.α.) και στηρίζει τους υποψήφιους του IYI σε άλλους 10. Στους υπόλοιπους οκτώ μητροπολιτικούς δήμους και σε 24 επαρχίες τα δύο κόμματα κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
Το φιλοκουρδικό HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους για τη δημαρχία σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα, τη Μερσίνη, την Αντάλεια και τη Σμύρνη. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2014, το AKP απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 45,5%.
Η μάχη της πρωτεύουσας
Η αναμέτρηση για τους δύο μεγάλους συνασπισμούς αυτών των εκλογών προμηνύεται αμφίρροπη στους μητροπολιτικούς δήμους, ιδίως στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη, τα Άδανα και την Αντάλεια.
Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να έρχεται δεύτερος, με προβάδισμα τον αντιπολιτευόμενο  Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα.
Στην Κωνσταντινούπολη, των 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας) οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία. Το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI.
Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το αντιπολιτευόμενο  CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI).
Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή , ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]