Επιστολή της ΑΕΚ στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

[ad_1]

Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει αποστείλει υπόμνημα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καταγγέλοντας παρατυπίες στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Πρόκειται, ωστόσο, για ενέργεια η οποία έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας, μέσα από το blog «dikografies».
Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, είχε επιβληθεί στην ΑΕΚ βαριά «καμπάνα» αποκλεισμού έδρας και αφαίρεσης βαθμών για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Λίγες ημέρες μετά διεξήχθη ο αγώνας κυπέλλου Παναχαϊκή-Ολυμπιακός στην Πάτρα, που επίσης σημαδεύτηκε από επεισόδια εκ μέρους των οπαδών των φιλοξενούμενων.
Στο υπόμνημά της η ΑΕΚ αναλύει τα της αθλητικής δικαιοσύνης και την ποινή που της επιβλήθηκε, ενώ για τον αγώνα του Ολυμπιακού αναφέρει τα εξής:
«Λίγες ημέρες μετά τα ως άνω περιστατικά (σ.σ. στο ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός) και ειδικότερα την 1η Νοεμβρίου 2018 διεξήχθη στην Πάτρα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις ομάδες ΠΑΝΑΝΧΑΪΚΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στα πλαίσια της διοργάνωσης του Κυπέλλου. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου και ειδικότερα στο 52ο λεπτό, διεκόπη προσωρινά ο αγώνας λόγω επεισοδίων κυρίως στις κερκίδες του Σταδίου, μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και των δυνάμεων της Αστυνομίας. Από τα επεισόδια προκλήθηκε τραυματισμός φιλάθλου καθώς και πληθώρα φθορών στο Στάδιο. Μετά από την πάροδο 12 περίπου λεπτών οι ομάδες οι οποίες στο μεταξύ είχαν αποσυρθεί στα αποδυτήρια μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, επανήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και ο αγώνας συνεχίστηκε μέχρι και τη λήξη του.
Δεδομένου πως επρόκειτο για αγώνα Κυπέλλου, η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. κάλεσε σε απολογία την ομάδα του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων και βάσει της διατάξεως του αρ.15 παρ.4 περ.β του Πειθαρχικού Κώδικα Ε.Π.Ο. περί «επεισοδίων», ομοίως δηλαδή με την περίπτωση της ομάδας μας.
Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. επέβαλε στον Ολυμπιακό χρηματική ποινή ύψους 60.000 ευρώ, αφού κατά το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης οι ανωτέρω τελεσθείσες πράξεις υπάγονται όχι στη διάταξη του αρ. 15 παρ.4 περ.β, αλλά σε εκείνη του αρ.15 παρ. 4 περ.α του Πειθαρχικού Κώδικα, η οποία προβλέπει την επιβολή μόνο χρηματικής ποινής, ωστόσο για επεισόδια χωρίς φθορές ή βιαιοπραγίες.
Η ανακοίνωση της ως άνω απόφασης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου αφού εντός ολίγων εβδομάδων, δύο δικαστικά όργανα εξέδωσαν, για παρόμοια περιστατικά επεισοδίων με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, δύο διαφορετικές αποφάσεις (τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση!).
Κι ενώ το σύνολο της φίλαθλης κοινής γνώμης σχολίαζε ποικιλοτρόπως την πρωτοφανή ανασφάλεια δικαίου που προκάλεσαν οι διαφορετικές αποφάσεις επί όμοιων πραγματικών περιστατικών με διαφορά χρόνου έκδοσής τους μικρότερη του ενός μηνός, η έφεση που αυτονόητα όφειλε να ασκήσει ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας δεν ασκήθηκε ποτέ και ως εκ τούτου, η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. κατέστη τελεσίδικη. Με τον τρόπο αυτό, η εν λόγω υπόθεση δεν κρίθηκε ποτέ από την Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. και έτσι παρέμεινε η ανασφάλεια δικαίου που προκάλεσαν οι αντιφατικές επί όμοιων περιστατικών αποφάσεις περί επεισοδίων οπαδών με την Αστυνομία».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ad_2]