Επιδότηση επιχειρήσεων σε 120 δόσεις

39

[ad_1]

Σωτήρια λύση για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελεί νομοθετική ρύθμιση που προωθείται εντός του μήνα. Προβλέπει αποπληρωμή σε 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων, τέτοιο, που οδηγεί σε δραστική μείωση της οφειλής. Με άλλη ρύθμιση, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που έκλεισαν να ανοίξουν ξανά.
Υπολογίζουν τι θα πληρώσουν με τις 120 δόσεις. 960 χιλιάδες ενεργοί και ανενεργοί μη μισθωτοί με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν τα χρέη τους να «γκρεμίζονται». «Έτσι θα μπορέσουμε να αντέξουμε» λένε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.
Κούρεμα προσαυξήσεων 85% και επαναυπολογισμός βασικής οφειλής (για το διάστημα 2002 – 2016) φέρνουν μέση μείωση οφειλής 70%.
Εντάσσονται επίσης χρέη του 17 και του 18 χωρίς κούρεμα βασικής οφειλής αφού οι εισφορές έχουν ήδη υπολογιστεί με το νέο σύστημα.
Αν η συνολική νέα οφειλή δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ αποπληρώνεται σε 36 δόσεις ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις είναι έως 120.
Για παράδειγμα επαγγελματίας με οφειλή 41 χιλιάδων ευρώ που μετά το κούρεμα διαμορφώνεται στις 18.000 θα πληρώνει 150 ευρώ/μήνα (120 δόσεις)
Για ένταξη στη ρύθμιση που θα τρέξει απο τις αρχές Μαρτίου και για 6 μήνες δεν θα ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Η τόνωση της αγοραστικής ζήτησης είναι το κλειδί για να πληρώνουμε δόσεις και τρέχουσες εισφορές εκτιμά ο εμπορικός κόσμος.
Με την νέα ρύθμιση ωφελούνται και 80.000 ασφαλισμένοι που λόγω χρεών δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.
Η «δεύτερη ευκαιρία» του ΟΑΕΔ
Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους τώρα με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεύτερη ευκαιρία τους δίνεται η ευκαιρία να τις ανοίξουν ξανά.
Το πρόγραμμα ανοίγει σε λίγες μέρες. Αφορά 5000 άνεργους πρώην αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από το 2012 και μετά. Με επιχορήγηση από 12.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις έως 36.000 για νομικά πρόσωπα με 3 δικαιούχους, για 12 + 12 μήνες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να μπουν στην αγορά.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου
Πηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]