Εξελίξεις με τις φρεγάτες «Μ» που ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των φρεγατών «Μ». Οι Karel Doorman, όπως ονομάζεται αλλιώς η κλάση τους, θεωρητικά ήταν διαθέσιμες για το 2027. Ωστόσο, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έχουν ανοίξει ένα σοβαρό παράθυρο διαθεσιμότητας το 2025.

Πρόκειται για την εξέλιξη των φρεγατών “S” – κλάσης «ΕΛΛΗ» που διαθέτει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό, 10 τω αριθμώ, που απέκτησε την δεκαετία του ’80 από την Ολλανδία κι έφεραν για πολλά χρόνια την ανατροπή στο Αιγαίο υπέρ της χώρας μας.

Ο οπλισμός που φέρουν είναι ανώτερος των “S”, όμως το Πολεμικό Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων Mk48, το οποίο φέρει 16 κελιά πυραύλων Sea Sparrow. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς την αναβάθμιση σε ESSM (Evolved SeaSparrow Missile), που θα καταστήσουν τα πλοία ικανά στην δημιουργία αεράμυνας περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στο enikos.gr ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και είναι αυξημένες οι πιθανότητες να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα.

Τα πλοία φέρουν και σόναρ τροπίδας, που τα κάνει ικανά για αντιμετώπιση υποβρύχιων απειλών.