Εντός Αυγούστου το φορολογικό νομοσχέδιο

19

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει το «κατώφλι» της Βουλής είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Ο συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν πυκνώσει εν αναμονή κιόλας του πρώτου πακέτου φορολογικών παρεμβάσεων ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανατροπές στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξεως του 20% και η δεύτερη 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο – κλειδί στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής ελάφρυνσης για τα 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις οποίες θα κληθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Η ΠΟΜΙΔΑ για ΕΝΦΙΑ
Από την πλευρά της, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και τη συνολική μείωση του φόρου.

Η Ομοσπονδία προτείνει η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.

Προ των πυλών οι 120 δόσεις
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι 120 δόσεις με τις αλλαγές που σχεδιάζονται προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπαχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές για τις 120 δόσεις που σχεδιάζονται περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.