Ελληνοτουρκικά: Με εθνική σύμπνοια και στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζει η Αθήνα

Ενώ στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβυής που έχει χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – Πάιατ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Ρητή αναφορά ότι η συμφωνία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, πράγμα σπάνιο, όπως γνωρίζουμε. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνήλθε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Οξύμωρο είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή στη Βουλή οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχαν ανέβει, με αφορμή τις προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Για τα ελληνοτουρκικά, όμως, φύσαγε άλλος άνεμος. Παρόντες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων. Από τη ΝΔ συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρίσταντο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Καλπαδάκης. Από το ΚΙΝΑΛ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου και από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευάγγελος Φανίδης. Τέλος, από το Μέρα25 συμμετείχε η Σοφία Σακοράφα. Να σημειωθεί πως το ΚΚΕ δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση.