Ραγδαίες εξελίξεις στην Λιβύη: Ο Χαφτάρ αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αποδέχθηκε μόλις την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που έκαναν το προηγούμενο διάστημα τα προεδρικά γραφεία της Ρωσίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας.

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι ανακοίνωσε πως «Η κατάπαυση του πυρός ξεκινάει στις 00:01, 12 Ιανουαρίου 2020 και αφορά μόνο την πόλη της Τρίπολης και όχι την πόλη Μισράτα» προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».

Από την πλευρά του στρατού της ΚΕΕ, υπάρχου πολλά παράπονα που η πόλη της Μισράτα δεν συμπεριελήφθη στην εκεχειρία.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.