Εκλογές κατεχόμενα: Σε κλίμα τρομοκρατίας και με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

34

Λίγα 24ωρα μετά την προκλητική κίνηση Ερντογάν να προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, με το Barbaros να έχει πιάσει «δουλειά» στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Άγκυρα να αντιδρά σε ελληνικές ασκήσεις στη Χίο, οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο ηγέτη τους. Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858. Οι αναλυτές αναφέρονται στους έξι συνολικά υποψηφίους, ωστόσο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου. «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές». Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”».