Ειδικά μέτρα για την Τουρκία θα ζητήσουν Τσίπρας και Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες

23

Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.30 μ.μ., ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας ως δεδομένη την απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έχει εκτελεστική δύναμη, να οριστούν μέτρα κατά της Τουρκίας αυτό που απασχολεί την ελληνική και την κυπριακή πλευρά είναι ο χρόνος που θα συνταχθεί το τελικό κείμενο με τα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα ή ακόμα και οι κυρώσεις προς την Τουρκία.