Εβδομάδα ανακοινώσεων για την οικονομία

20

[ad_1]

Στις αυριανές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Εurostat, για το τελικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2018, καθώς και στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s που θα δημοσιοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο τελευταίο δελτίο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι κινήθηκε κοντά στο 3,9% του ΑΕΠ, (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%).
Αν και το περυσινό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια του τρέχοντος προϋπολογισμού (δηλαδή δεν μπορεί να δαπανηθεί για ελαφρύνσεις του 2019, όπως φάνηκε και με τα 650 εκατ. ευρώ που «περίσσεψαν» από τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων), ωστόσο ενισχύει το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα) για τις ρυθμίσεις οφειλών και για άλλες παραμέτρους της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ήδη κυβέρνηση και δανειστές προετοιμάζονται για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενόψει της καθόδου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στις αρχές Μάϊου.
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσάβαλος 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]