Δοκιμάζεται η συνοχή της Ιταλικής κυβέρνησης ενόψει Ευρωεκλογών

36

[ad_1]

Οι ευρωεκλογές και το προεκλογικό κλίμα φαίνεται ότι στάθηκαν η αιτία να βγουν στην επιφάνεια αρκετές διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.
Σχεδόν καθημερινά στελέχη από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 αστέρων βρίσκουν την ευκαιρία να «καρφώσουν»  του εταίρους τους για το ένα ή το άλλο θέμα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί  η  σημερινή δήλωση  του υπουργού προεδρίας  της κυβέρνησης που  «ξέσπασε» λέγοντας πως είναι παράλογο  η Λέγκα να παραμένει πιστή στον κυβερνητικό της εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
«Απέναντι στις επανειλημμένες επιθέσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο (αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκα Ματέο) Σαλβίνι δείχνει μια πίστη (στον εταίρο του στον συνασπισμό) η οποία είναι παράλογη (…) αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα», δήλωσε ο Τζορτζέτι, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν τηρεί ουδέτερη στάση καθώς προτάθηκε από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Τα κυβερνώντα κόμματα στην Ιταλία αλληλοσυγκρούονται για εβδομάδες ενόψει των φετινών Ευρωεκλογών.
Πρόσφατη αφορμή έδωσε το μεταναστευτικό και η αποβίβαση μεταναστών στην Λαμπεντούζα μερικές ώρες αφότου ο ίδιος ο Σαλβίνι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, καθώς έδινε συνέντευξη απευθείας στο τηλεοπτικό δίκτυο La7.
«Κάποιος το διέταξε. Αυτός ο κάποιος οφείλει εξηγήσεις», ήταν η αντίδραση του εμφανώς κατάπληκτου αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, που προφανώς υπονοούσε πως η ευθύνη ανήκει στην παράταξη που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του ακροδεξιού κόμματός του, της Λέγκας: το Κίνημα Πέντε Αστέρων .
Ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι  που  ανήκει στοM5S, αρμόδιος για τα λιμάνια, ανταπάντησε εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στην τροπή των γεγονότων.
«Αν ο Σαλβίνι έχει κάτι να μου πει, ας μου το πει καταπρόσωπο. Ας μη λέει ανοησίες για μένα στην τηλεόραση», εξεμάνη ο Τονινέλι, εξηγώντας ότι προφανώς δικαστικοί έδωσαν εντολή να αποβιβαστούν οι μετανάστες.
Μέσα σε όλα αυτά ο μόνος σταθερός και αταλάντευτος φαίνεται πως είναι ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία, που δήλωσε πως η Ιταλία  είναι σταθερά δεσμευμένη στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επαναπροωθώντας παράλληλα επενδύσεις αναφερόμενος στο έγγραφο που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]