ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα- Επιβράδυνση για την παγκόσμια οικονομία

31

[ad_1]

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,1% το 2018, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προβλέπει 2,4% για το 2019 και 2,2% για το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,1% το 2018, με πρόβλεψη 2,4% το 2019, 2,2% το 2020 και θα μειωθεί στο 1,2% το 2024.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 18,5% το 2019 και στο 17,5% το 2020 σε σχέση με το 19,6% που κυμαινόταν το 2018.
Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% το 2019 και στο 1,4% το 2020 από 0,8% που ήταν το 2018.
Γερμανικός Τύπος για πρόωρη αποπληρωμή: «Kalispera IWF»
Στα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 4 δισ. ευρώ, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, καθώς πολλές γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι: «Kalispera, IWF» στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Λόγω χαμηλών επιτοκίων: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt).

Griechenland will einen neuen Plan zur Schuldentilgung vorlegen. Das würde die Bedenken des IWF mildern, meint Finanzminister Tsakalotos. https://t.co/5DXYaGCarv
— Handelsblatt (@handelsblatt) April 10, 2018

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη RThess 94,5» υπενθυμίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5%, ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. «Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους», πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προγράμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα» σημειώνει η εφημερίδα.
«Βαρίδια» για ευρωζώνη Γερμανία και Ιταλία 
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ υποβαθμίζει αισθητά την εκτίμησή του καθώς βλέπει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 0,8% φέτος και η ιταλική να παγιδευθεί ουσιαστικά σε στασιμότητα, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,1%.
Προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,3% για τη νομισματική ένωση έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%. Υπολογίζει ότι το 2020 θα ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,5%, ενώ το 2024 προβλέπει ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 1,4%. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ευρωζώνης είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες.
Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,2% φέτος, πληγωμένη και από την αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit. Η προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5%.
«Ευαίσθητη» η παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης. Έτσι το Ταμείο υποβαθμίζει την πρόβλεψή για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες σε 3,3% και βλέπει επιτάχυνση την επόμενη χρονιά στο 3,6%.
Πηγή: Bloomberg, Deutsche Welle
Την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο Τσακαλώτος (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]