Διευκρινίσεις για τις καταβλητέες εισφορές των επιστημόνων στο ΕΤΕΑΕΠ

25

[ad_1]

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις καταβλητέες εισφορές των επιστημόνων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ για όσες κατηγορίες ασφαλισμένων προβλέπεται, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με το ν. 4578/18, προβλέφθηκε ότι η μηνιαία εισφορά 7% στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ και η μηνιαία εισφορά 4% στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ διαμορφώνονται στην ελάχιστη μηνιαία βάση. Οι ελάχιστες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ εφαρμόζονται αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για το 2018.
Με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, που εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου 2019, προβλέφθηκε ότι, σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι αντίστοιχες ελάχιστες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ παρακρατούνται μόνο μία φορά, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων.
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, προβλέφθηκε με το ν. 4578/18 η εξόφληση των οφειλόμενων εισφορών της περιόδου 1/1/2017–31/12/2018 σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019 και όχι σε τόσες δόσεις, όσοι και οι μήνες καθυστέρησης που είναι ο γενικός κανόνας.
«Τα παραπάνω πρόδηλα ευνοϊκά μέτρα για τους ασφαλισμένους είναι γνωστά στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και έρχονται σε συνέχεια σειράς θετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει (αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των επιστημονικών επαγγελμάτων, μηχανικών και δικηγόρων, αναδρομική διαγραφή μηχανικών που δεν είχαν δραστηριότητα, μείωση κατά 33,3% της εισφοράς για κύρια σύνταξη σε όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα με διατήρηση των μεταβατικών εκπτώσεων του άρθρου 98 του ν. 4387/16, κατάργηση ειδικής προσαύξησης μηχανικών κ.ά.)», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα «λάθη» στα ειδοποιητήρια, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν για αντικειμενικούς λόγους (δήλωση και εκκαθάριση εισφορών σε διαφορετικό χρόνο για μισθωτούς και μη μισθωτούς) και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, πολύ πριν αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια, ενημέρωσε τις ειδικές κατηγορίες των ασφαλισμένων και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η «αλήθεια των αριθμών» έχει, ως εξής:
Η μέση εισφορά των επιστημόνων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ήταν 152 ευρώ με βάση το καθεστώς που ίσχυε το 2016 (πριν από το ν. 4387/16), ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά 53%.
Η συνολική εισφορά για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των επιστημόνων είναι μικρότερη σε ποσοστό έως 88% σε σύγκριση με το ποσό που θα κατέβαλαν οι επιστήμονες, αν οι εισφορές επιβάλλονταν από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Με την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για την επικούρηση, ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης θα λάβει επικουρική σύνταξη 194 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]