Διαξιφισμοί και ανακοινώσεις για τη συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα – Πολάκης: Δεν ηχογράφησα (video)

[ad_1]

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με αφορμή το καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από την Attica Bank, αλλά και τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και πολιτικών, την οποία ηχογράφησε και έδωσε στη δημοσιότητα ο Παύλος Πολάκης.
Έντονη είναι η αντίδραση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος κάνει λόγο για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή του και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως, και καλεί τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος. Απολύτως ψευδή χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τον ισχυρισμό ότι κατέγραφε τη συνομιλία που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πολύ περισσότερο ότι τον απείλησε. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Πολάκης κατήγγειλε τον κ. Στουρνάρα ότι χρησιμοποιεί την θεσμική του ιδιότητα για να στήσει μηχανισμό σπίλωσης. Το Μαξίμου επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η επίμαχη συνομιλία προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία αφορά τόσο στο εάν υπήρξε καταγραφή της εν λόγω συνομιλίας, καθώς και αν είχε ή όχι συναίνεση, όσο και τη δημοσιοποίηση της σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας ζητά το Μέγαρο Μαξίμου
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.
Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Γ. Στουρνάρας
Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή της δημοσιοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, και καλεί τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πιο αναλυτικά ο Διοικητής της ΤτΕ στην ανακοίνωση του αναφέρει:
«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».
Π. Πολάκης: Δεν ηχογράφησα καμία συνομιλία-Ο κ. Στουρνάρας στήνει μηχανισμό σπίλωσης
Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε ότι δεν ηχογράφησε καμία συνομιλία, ούτε απείλησε τον κ. Στουρνάρα, αλλά επιβεβαίωσε τη συνομιλία που είχαν, τονίζοντας ότι του ζήτησε να ελεγχθούν τα δάνεια πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να χρησιμοποιεί την θεσμική του ιδιότητα για να στήνει μηχανισμό σπίλωσης, τόνισε ο Υπουργός.
«Εδώ και 3-4 μέρες έχει εξαπολυθεί μια τεράστια επιχείρηση δολοφονίας του χαρακτήρα μου για άλλη μια φορά. Νιώθω την υποχρέωση να απαντήσω –απάντησα πριν και με μια ανακοίνωση- κοιτάξτε ποια είναι η μεγάλη εικόνα: βγαίνει ο Τσουκάτος και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε 16 δισ. δραχμές από εταιρείες, που κρατούν την ανωνυμία τους, που και σήμερα χρηματοδοτούν κόμματα για να κάνει τις εκλογές του 2000. Βγαίνει στην επιφάνεια ότι το Πρώτο Θέμα – αυτή η ανεξάρτητη εφημερίδα – πέρα από τα δάνεια που έχει, τη χρηματοδότησε ένας εφοπλιστής, μέσω μπροστινών του- και με καταθέσεις στην Ελβετία, με 1,8 εκατ ευρώ. Βγαίνει, ότι ο ίδιος εφοπλιστής έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με 800 χιλ ευρώ. (…) Δεν ηχογραφώ κανέναν εγώ, ό,τι έχω να πω το λέω καθαρά ξάστερα και μπροστά. Ο κ. Στουρνάρας να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα, για να στρέφεται το ενδιαφέρον στα περί δήθεν κακουργηματικής πράξης. Να πει καθαρά αν διαψεύδει ή όχι το περιεχόμενο της συνομιλίας», είπε ο κ. Πολάκης.

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε, επί λέξει, απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό ότι κατέγραφε τη συνομιλία που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πολύ περισσότερο ότι τον απείλησε. Και προειδοποίησε ότι αν δεν ελέγξει τα δάνεια των Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρίας Σπυράκη, Άδωνι Γεωργιάδη, τότε αυτό σημαίνει ότι «δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά».Κατηγορεί επίσης τον κεντρικό τραπεζίτη ότι «χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του». Εν κατακλείδι, «αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα», σημειώνει ο Π. Πολάκης.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του αν. υπουργού Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΦΙΛΙΚΑ» ΤΟΥ ΜΜΕ, ενταύθα:
Επειδή από το πρωί παρακολουθώ μια δεύτερη στη σειρά απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μετά το στήσιμο Πρώτου Θέματος- ΝΔ- Γιάννη Στουρνάρα, ότι δήθεν πήρα παράνομο δάνειο, τώρα ότι δήθεν καταγράφω κρυφά συνομιλίες και εκβιάζω τον κεντρικό τραπεζίτη, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα.
Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο.
Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα.
Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει.
Επιχείρησε τη σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ.
Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων.
Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του.
Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών.
Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω: Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό.
Και λέω ευθεως και ξανά στο κο Διοικητή : Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτακη, της κας Σπυρακη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο : Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχως για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του.
Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του.
Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα.
Παύλος Πολάκης Αναπλ. Υπ. Υγείας».
Μ. Σχοινάς: H Κομισιόν σέβεται την ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης
Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.Η παρέμβαση Καλογήρου
«Μας πρόλαβε η Δικαιοσύνη, έχει υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για να δούμε αν πράγματι έχει τελεστεί ή δεν έχει τελεστεί αδίκημα. Να ανακαλέσετε λοιπόν όσοι μιλήσατε για παρακράτος για ένα κράτος Δικαίου που καταργήθηκε» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας για τα όσα ειπώθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα. Η καταρρέουσα κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και μεθόδους υποκόσμου για να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης.
«Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο ελληνικός λαός» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.
«H εξαχρείωση της δημόσιας ζωής δεν έχει τέλος. Υπουργός της κυβέρνησης, ως ένας μικρός Στάλιν, παρανομεί, εκβιάζει και απειλεί έναν άλλο θεσμικό εκπρόσωπο και δεν βρίσκεται κανείς να τον επαναφέρει στην τάξη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συμπληρώνει «μιας και ο Πρωθυπουργός έχει πάθει, από ό,τι φαίνεται αφωνία, μήπως είναι η ώρα του εισαγγελέα;».
«Ο κόσμος αισθάνεται αηδία, με τους κουραμπιέδες, τις γκαζόζες και τις αποστασίες. Έχει χαθεί το μέτρο στην πολιτική. Όσον αφορά την υπόθεση του δανείου του Π. Πολάκη, αυτοί που τον κατηγορούν έχουν πάρει μεγαλύτερα δάνεια από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας» σημειώνει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την υπόθεση του δανείου του κ. Πολάκη. Η Ένωση Κεντρώων ζητάει το εξής με την ανακοίνωσή της: «Όλα στο φως και ειδικότερα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα».
Πηγή ΕΡΤ
Σχετική είδηση:
Πολιτική κόντρα για το δάνειο του Π. Πολάκη-Πηγές της ΤτΕ: Σύννομα με τους κανόνες τα δάνεια
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]