[ad_1]
Κλείνει η «πληγή» για χιλιάδες υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς, που περίμεναν χρόνια για να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα παιδί, από τα 2500 που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στα ιδρύματα.Από αρχές Μαρτίου μειώνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής, που δεν θα υπερβαίνει στο εξής για την αναδοχή, τους 6 με 8 μήνες.
Το όνειρο της κοινής ζωής του Γιώργου και της Μαρκέλλας Λεβεντάκη σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά: Θα γίνουν γονείς μέσω της υιοθεσίας ενός παιδιού. Οι ίδιοι δεν περίμεναν ποτέ ότι το όνειρο αυτό θα υλοποιούνταν τόσο γρήγορα από τη στιγμή που το αποφάσισαν. Υπέβαλαν την αίτησή τους στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο και μετά από 6 μήνες έλαβαν την πρώτη επιστολή.
«Την άνοιξα και έκλαιγα από τη χαρά μου» είπε η υποψήφια θετή μητέρα.
Το ζεύγος Λεβεντάκη δέχθηκε να υιοθετήσει ένα μεγαλύτερο παιδί, ηλικίας 4 με 5 ετών και όχι ένα νεογέννητο. Για αυτό και οι διαδικασίες έγιναν πολύ πιο γρήγορα.
«Νιώθω ευτυχισμένος. Θα δώσω σε ένα παιδί μια οικογένεια. Αν δώσεις αγάπη θα πάρεις αγάπη» δηλώνει ο Γιώργος Λεβεντάκης.
Άλλες δύο γυναίκες που βίωσαν τη μητρότητα μέσω της υιοθεσίας άνοιξαν την καρδιά τους στην ΕΡΤ.
Η δημοσιογράφος Βάλια Πετούρη είναι μαμά ενός 8χρονου κοριτσιού. Περίμενε 4,5 χρόνια από τη στιγμή που αποφάσισε να υιοθετήσει μέχρι να κρατήσει αγκαλιά το παιδί της. Για τη Βάλια, εκείνη η περίοδος και ιδιαίτερα ο τελευταίος χρόνος δεν είχε άγχος και αγωνία, αλλά ένα γλυκό αίσθημα προσμονής.
«Αξίζει να περιμένουν όσες έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία γιατί πραγματικά θα ζήσουν μία εμπειρία ανεπανάληπτη. Η σημαντικότερη πράξη που έκανα στη ζωή μου. Όσες φοβούνται να ξεπεράσουν το φόβο τους» είπε η κ. Πετούρη.
Η Φωτεινή Παντζιά είναι η μαμά του Άγγελου-Αμπάτου. Ενός 6χρονου αγοριού από την Αιθιοπία. Η στιγμή που έλαβε θετική απάντηση για τη διακρατική υιοθεσία είναι αυτή που της άλλαξε τη ζωή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας υπάρχουν 2500 παιδιά, που περιμένουν μία ανάδοχη ή μία θετή οικογένεια.
Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις για υιοθεσία γίνονταν στην Αττική και μόνο στο «Κέντρο Βρεφών Μητέρα» και έφθαναν κάθε χρόνο τις 350.
Στο «Κέντρο Βρεφών Μητέρα» φιλοξενούνται 70 παιδιά. Όλα είναι ηλικίας έως 5 ετών και αναζητούν ένα σπίτι και μία οικογένεια.
Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακόμα και από το σπίτι τους.
«Αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα και για 3 μήνες όσα είναι μέσα στα ιδρύματα θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι τελειώνει η αγωνία των ανθρώπων αργότερα στον ενήλικα βίο τους για την καταγωγή τους» επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Με το νέο σύστημα οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται στον τόπο διαμονής του υποψήφιου ζευγαριού, είτε ηλεκτρονικά, είτε σε ένα από τα 12 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας είτε στην κοινωνική υπηρεσία κάθε περιφέρειας. Παράλληλα θα μπουν σε εφαρμογή και 3 ηλεκτρονικά μητρώα, των παιδιών, των φυσικών γονέων και των θετών γονέων.
«Τα παιδιά όλης της Ελλάδας θα είναι καταγεγραμμένα, θα ξέρουμε το κράτος πόσα παιδιά έχει στην ευθύνη του είτε ζουν σε δημόσια ιδρύματα είτε σε ιδιωτικά» πρόσθεσε η Σοφία Κωνσταντέλια πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διευκολύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε για την αναδοχή να μη χρειάζονται πάνω από 8-12 μήνες. Ο χρόνος δεν θα είναι πλέον εμπόδιο για τα ζευγάρια που είναι έτοιμα από καιρό να ανοίξουν το σπίτι τους και την καρδιά τους σε ένα παιδί.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]