Διάβημα Λευκωσίας στο Λονδίνο για τις δηλώσεις Ντάνκαν – Υποδαυλίζει την ένταση ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας (video)

12

[ad_1]

Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις από Κύπρο και Τουρκία, όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε προσωπική επιστολή προς την Τερέζα Μέι, ενώ η Λευκωσία έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το υπουργείο εξωτερικών της Αγγλίας προσπάθησε να ανασκευάσει, μάλλον ανεπιτυχώς αφού από τη μια πλευρά επαναλαμβάνει τις ίδιες θέσεις κι από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο.
Με επιστολή προς τον Σερ Άλαν Ντάνκαν η Κυπριακή ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου τον καλεί να πάρει σαφή θέση στις τουρκικές προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει γι’ ακόμη μια μέρα λάδι στη φωτιά στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και τις πειρατικές πράξεις της Άγκυρας. Λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του στο Ελσίνκι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μιλά για νέα έναρξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό κάτι που δεν αποδέχεται η Λευκωσία μέχρι να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία.
«Αντί να μιλούν εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το θέμα από τις ρίζες του. Τότε μόνο θα γίνει η σωστή εκμετάλλευση των αποθεμάτων που βρίσκονται γύρω από το νησί και θα μπορούν να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από το συνέδριο Αεροπορικής ισχύος που έγινε στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις παρανομίες στις οποίες προχωρά η Τουρκία.
«Αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις διάφορες αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σωφροσύνη και στρατηγική αντιμετώπιση», δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Με μια ιδιαίτερα προσεκτική τοποθέτηση, ο Αμερικανός Πρεσβευτής Τζέφρι Παϊατ έκανε λόγο για κλιμάκωση των προκλήσεων.
«Διατυπώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας, ότι αυτές οι γεωτρητικές δραστηριότητες είναι ενέργειες κλιμάκωσης, επικεντρωνόμαστε όχι μόνο να δηλώνουμε ποια είναι η πολιτική μας, αλλά προσπαθούμε να επανατοποθετούμε τα ζητήματα αυτά σε νέα βάση που θα δημιουργεί οφέλη για όλους», είπε ο κ. Πάϊατ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]