Δεν έχουν δικαίωμα στον ανώδυνο θάνατο οι θανατοποινίτες στις ΗΠΑ

40

[ad_1]

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη  ότι ένας άνδρας που έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στο Μιζούρι δεν έχει δικαίωμα σε «έναν ανώδυνο θάνατο».
Πέρα του ότι δημιουργείται δικαστικό προηγούμενο η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση του Ράσελ Μπάκλιου, ο οποίος είχε ζητήσει να θανατωθεί με τη χρήση αερίου και όχι με θανατηφόρα ένεση, επικαλούμενος μια σπάνια πάθηση από την οποία υποφέρει.
Ο Μπάκλιου 50 ετών σήμερα καταδικάστηκε το 1996 σε θάνατο για την απαγωγή και τον φόνο της πρώην συντρόφου του, του νέου της φίλου και του εξάχρονου γιου της.
Το δικαστήριο απέρριψε, ως πρόφαση καθυστέρησης της ποινής του τον ισχυρισμό του, ότι πάσχει από μια σπάνια αιματολογική ασθένεια εξαιτίας της οποίας τα αγγεία στον λαιμό του ενδέχεται να σπάσουν και να του προκαλέσουν υπερβολικό πόνο όταν του γίνει η θανατηφόρα ένεση.
Στην απόφαση τους οι πέντε συντηρητικοί δικαστές εκτίμησαν επίσης ότι ο καταδικασμένος «δεν απέδειξε» ότι η χρήση αερίου «θα μειώσει τον πόνο του». Υπενθύμισαν  μάλιστα στην ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ «δεν εγγυάται έναν ανώδυνο θάνατο» στους καταδικασμένους, αλλά απλώς απαγορεύει να «προστεθεί» επιπλέον πόνος σε αυτόν που είναι απαραίτητος για τη σωστή εκτέλεσή τους.
Σε μια σπάνια κίνηση πρώην εκτελεστές πήραν το μέρος του Μπάκλιου σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν οι συνάδελφοί τους τη φρίκη μιας αποτυχημένης εκτέλεσης.
 
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]