Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου

[ad_1]

Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ενώ ανέπτυξε τη σημασία και το ρόλο της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ως προς τους ενεργειακούς συσχετισμούς και τις συναφείς προοπτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενεργειακά projects που δρομολογούνται στην περιοχή την επαύριο των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό EastMed. Η υλοποίησή του, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέχει πέραν των οικονομικών, και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς ο αγωγός θα συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως άλλωστε επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.
Η χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων, φέρνοντας τη δύση πιο κοντά στην ανατολή και τον νότο εγγύτερα του βορρά.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]