Γρίπη εμβολιασμός: “Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατομμύρια εμβόλια”

«Ο εμβολιασμός αρχίζει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε ότι η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης άρχισε σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.
Το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζεται πως και φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19.Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
– Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

– Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

– Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.
Δεν απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού για το αντιγριπικό εμβόλιο
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάνει ήδη προκράτηση των εμβολίων στα φαρμακεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στα φαρμακεία έχουν δημιουργηθεί ήδη μεγάλες λίστες αναμονής. Ωστόσο, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έσπευσε να σημειώσει πως δεν θα πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πρώτες μέρες που αυτό θα διατεθεί στα φαρμακεία, αλλά όσο το δυνατόν πιο αργά. Σύμφωνα με τον ίδιο η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο: «Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολα θα χτίσουμε τοίχος ανοσίας».