«Γράφτηκε» ιστορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)

25

[ad_1]

Εξέχουσες προσωπικότητες από την περιοχή των Βαλκανίων βρίσκονται στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΠΑΠΕΙ με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή του, του τέως ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ο οποίος δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα «Ελληνική ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο Αιώνα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «κλειδί» στην περιφερειακή σταθερότητα της Βαλκανικής επεσήμαναν νυν και πρώην υπουργοί Εξωτερικών από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Κύπρο, αλλά και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Στις Πρέσπες, ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού. Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Στην τελευταία συνεδρία με θέμα «Οι αλλαγές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και οι πρώην υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτωφ αναφέρθηκαν στην σημασία της Συμφωνίας για ολόκληρη την περιοχή.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών νίκη της αυτοπεποίθησης. Δύο έθνη κατάφεραν να συνεννοηθούν. Νίκη της ελπίδας έναντι άλλων συναισθημάτων και θρίαμβο του μέλλοντος» τόνισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
«Συγχαίρω τους ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ αλλά και τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την Συμφωνία των Πρεσπών που σφράγισε την ειρήνη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που ακολουθούν έναν ψεύτικο εθνικισμό και ένα πρόγραμμα ακραίας συμπεριφοράς, αντί για συνεργασία» σχολίασε ο πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας.
«Η οδός του διαλόγου είναι κοινός στόχος… Μεγάλη η συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην περιφερειακή σταθερότητα… Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινές προσεγγίσεις που πρέπει να βελτιώσουμε» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ Βουλγαρίας.
Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά για τα 20 χρόνια λειτουργίας του ο Νίκος Κοτζιάς βραβεύθηκε για την πολυσχιδή πολυσχιδή δράση του στην διαμόρφωση πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]