Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», διαμηνύει ο Μπόρις Τζόνσον

Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο 56χρονος Bρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Bρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα, ωστόσο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ο Τζόνσον είναι ο πιο «ελληνολάτρης» πρωθυπουργός που πέρασε από τη Ντάουνινγκ Στριτ – φυσικά, μετά τον Κάνινγκ και τον Γκλάντστοουν. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, λατρεύει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την «Ιλιάδα», αποκαλεί τον Όμηρο «μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και έχει για ήρωα τον Περικλή, μια προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Και κάτι ακόμη: επισκέπτεται την Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο (προ πανδημίας), παραθερίζοντας στη διώροφη βίλα του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου, όπου γεύεται τις τοπικές σπεσιαλιτέ – με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλέφτικο και το τζατζίκι.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν αρκούν αυτές οι εξάρσεις «φιλελληνισμού» (άντε και μια ρετσίνα παραπάνω) για να ικανοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός το πλέον επιτακτικό και διαρκές διμερές αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα – την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πιο πολυ θα με πείραζε αν ειχατε να βαλετε δικα σας πράγματα στο μουσείο!!😄😄😄
    Μαλλον θα ηταν αδειο η καλυτερα δεν θα ειχατε καθόλου μουσεια!!😁😁😁