Γιούνκερ: Επιτευχθεί συμφωνία Ευρώπης – Αγγλίας για το BREXIT

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

Επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, τώρα απομένει να εγκριθεί η συμφωνία από τη βρετανική βουλή. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα τα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον μιας και δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέβαλλαν προσπάθειες για να φθάσουν σε συμβιβασμό για την αποφυγή μίας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την βρετανική κυβέρνηση για την επίτευξη λογικής συμφωνίας, η οποία θα είναι λειτουργική για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.